-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelKultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp tänab

Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp tänab

KULTUURIPÄRL 2021

Kultuuripärli preemia eesmärk on tunnustada ja innustada kõrgvormis kunstide, rahvakultuuri ning kehakultuuri ja spordi valdkonnas tegutsevate inimeste erialast pühendumist Rapla maakonnas. Kultuuripärli preemia antakse välja koostöös Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupi ja Raplamaa Omavalitsuste Liiduga.

Aivar Arak on kanneldaja, kelle pillimäng nii suurtel kui ka väikestel üritustel kõlanud, alates väiksest hubasest muinasjutuõhtust ja lõpetades tuhandepealise kuulajaskonnaga laulu-tantsupeoga. Aivaril on ainulaadne tundeline mängustiil, mis on hinnatud ka teiste tuntud kandlemängijate seas. Oma oskusi on ta alati olnud valmis õpilastele jagama, on too siis esmakordselt muusikaga kokku puutuv täiskasvanu või muusikakooli teadmisi kiirelt-kergelt omandav noor. Kannatlik ja pühendunud on ta kõigiga.
Juba aastaid on Aivaril olnud asendamatu roll rahvamuusika eestvedajana. Tema käe all tegutseb Juuru rahvapilliansambel ning laulupeoaastatel ka terve maakonna orkester. Viimastel aastatel on tema ümber koondunud grupp täiskasvanud rahvakandle huvilisi, kellele ta oma oskusi edasi annab.
Aivar on heli- ja valgustehnikat sättinud lugematutel maakonna üritustel ning panustab seal alati enamaga, kui kokku lepitud. Ka selles vallas on ta olnud valmis oma teadmisi jagama. Juurus juhendab ta juba teist aastat noorte heli- ja valgustehnika ringi ning on koos huvilistega toimetanud Juuru rahvamaja sündmustel ja kodutanumast kaugemalgi.
Aivar Araku kohta öeldakse maakonna eri paigus „meie Aivar” ja vaieldakse naljatamisi selle üle, kelle oma ta rohkem on, mis tuleneb sellest, et Aivar on kõikide vastu ühtviisi heatahtlik ja abivalmis, tähtsustamata oma isikut ning seadmata esikohale töö eest saadavat tasu. Tihti ongi ta vabatahtlikuna aitamas. Ta on meie maakonna tõeline pärl, kes on andnud oma väärtusliku panuse maakonna kultuurilukku.

ELUTÖÖPREEMIA 2021

Elutööpreemia on pikaajalise loomingulise või spordialase tegevuse ja valdkonna arengusse panustamise tunnustamiseks.

Aivo Sildvee on olnud aastaid Kaiu piirkonna spordisündmuste korraldaja. Aivo on üle 20 aasta vedanud spordielu Kaius ja Rapla vallas ning aidanud korraldada maakonna ja üle-eestilisi võistlusi. Lisaks spordisündmuste korraldamisele oli Aivo Rapla Maakonna Spordiliidu juhatuse esimees viis perioodi järjest ehk 15 aastat. Ta on sellel mittetulunduslikul ametikohal maakonna spordielu arengusse väga aktiivselt ja produktiivselt panustanud, hoidnud tegevuses sporditraditsioone ja tegusaid spordimehi-naisi. Aivo Sildvee on Eesti Olümpiaakadeemia liige, Eestimaa Spordiliidu Jõud revisjonikomisjoni liige, on olnud aastaid Eesti Koolispordi Liidu revisjonikomisjoni esimees, esindanud maakonna spordiliitu Eesti Olümpiakomitee üldkogu koosolekutel ja Eesti Spordikongressidel. Aivo on Kaiu Spordiklubi juhatuse esimees.
Lisaks erinevate spordiürituste korraldamisele on Aivo olnud aastaid tervisedenduse eestvedaja, tervisenõukogude liige ja korraldanud erinevaid vahvaid üritusi ja matku Rapla valla elanikele. Aivo Sildvee eestvedamisel valmis 2010. aastal Kaiu valla terviserada (Leaderi projekti toetusel), mida valla elanikud aktiivselt kasutavad, samuti miniareena kohaliku kooli juures, võrkpalliväljakud ja mitmed teised spordirajatised. Aivo enda suur kirg on mõttemängud kabe, male ja pallimängud.
Aivo Sildvee eestvedamisel on olnud spordi ühendamine nii kultuuriruumi, haridusmaastiku kui ka rahvatervisega Rapla maakonnas silmapaistev mitme põlvkonna jaoks.

KULTUURIPREEMIA 2021

Kultuuripreemia eraldatakse eesmärgiga tunnustada Raplamaa kultuuri- ja spordivaldkonnas silmapaistnud isikuid või saavutusi ergutamaks kultuuri- või spordielu arengut maakonnas.

Jaan Sulg on Kehtna kandi endine tippspordimees, tänaseks endiselt osav ja väga kaval tippveteransportlane. Jaan on väga tubli abiline maakonna koolinoorte kabe- ja malevõistluste ning kabe sügisturniiri läbiviimisel, olles erapooletu ja diplomaatiline peakohtunik. Ta on teada ja tuntud võistluste korraldaja, Raplamaa koolispordi ja koolisportlaste suur sõber. Andunud spordifännina on ta kohal Raplamaal toimuvatel tippspordivõistlustel ja säilitanud positiivse ellusuhtumise ning võidujanu igas olukorras.

Mihkel Laurits on olnud mitmekülgne sportlane kogu elu. Viimastel aastatel on ta saanud järjest mitmeid tiitleid veteranide jõutõstmise maailmameistrivõistlustelt. Aastaid on Mihkel koos Heino Maistega Märjamaal treeninud noori jõutõstjaid, käinud nendega võistlustel, olnud teadlik suunaja ja väärikas eeskuju noortele. Mihkli kohta sobib ütlus, et ta on mees, kelle terves kehas on terve vaim.

Kalev Kiviste on aktiivse eluhoiakuga ning sügava aja- ja koduloohuviga kogukonna liige, kes on laiemalt tuntud fotograafina ning kultuurilooliste fotode säilitajana. Lisaks paljude oluliste sündmuste ja mälestuste fotografeerimisele on tema kogus üle 5000 vana kirikupildi, mis on meile kõigile jälgitavad internetis kirikud.ee kodulehel. Kalev on juhendanud õpilaste fotograafiaringe ning aidanud inimestel digitaliseerida pilte, linte ja slaide. Juba 30 aastat on tema eestvedamisel toimunud „Fotopäevad Raplamaa veerel“.

Mai Mänd on viimased 50 aastat viibinud peaaegu kõik pühapäevad Hageri kiriku oreli taga. Ta on väga pühendunud oma erialale. Kuna töö, mida ta teeb, vajab eelnevat põhjalikku koolitust, on ta tegelenud ka järelkasvu koolitamisega. Ta on abivalmis ning koostööaldis kõigi solistidega, olgu tegemist laulja või pillimängijaga. Ta on 50 aasta jooksul saatnud orelimänguga viimsele teele üle 2500 inimese, rõõmustanud umbes 500 noorpaari nende ühise tee alguses ning mänginud lugematul hulgal ristsetel ja teistel talitustel.

Anneli Vesiallik töötab Hageri raamatukogus 18. aastat. Ta tunneb oma lugejaid, teab täpselt, kes mida loeb. Ta loeb ka ise palju ning seetõttu oskab hästi lugemissoovitusi anda. Et raamatukogu on samas majas algklassidega, on väga paljud lapsed leidnud tee raamatute juurde ja mitte ainult – kui vaja, võtab ta ise raamatud kaasa ja läheb nendega laste juurde. Just tänu temale võitis aastal 2020 vabariikliku ettelugemisvõistluse sama kooli poiss. Edukalt korraldas Anneli oma tööd ka kõige keerulisemal pandeemia ajal. Toimisid nii raamatukogutunnid Zoomis, raamatupakid kui ka õue kolinud raamatukapp.

AASTAPREEMIA 2021

Aastapreemia on mõeldud isikutele või organisatsioonidele, kes on aasta jooksul silma paistnud ning kes on panustanud oluliste sündmuste arengusse või saavutanud oma tegevuses kõrge taseme.

Mattias Reinaas tegeleb veemotospordiga juba üle 10 aasta ja on Eesti parimaid jetisõitjaid. Et jetisõidus häid tulemusi teha, on vaja olla heas füüsilises vormis, vaimselt tugev ja osata targalt sõita. Mattias koos oma isa ja treeneri Ott Reinaasaga korraldavad Kohila vallas Alesti järvel noortele jetihuvilistele ühissõitmisi, et tõsta noorte huvi jetispordi vastu. Mattias võitis 2021. a klassides Ski GP1, Ski GP2 ja Ski GP3 neli maailmameistrivõistluse tiitlit. Lisaks võitis veel palju Euroopa, Põhja- ja Baltimaade, Eesti ning Läti meistrivõistlusi.

Aavo Kergand on elupõline spordimees, kelle meelisalad on olnud jooksmine, suusatamine ja orienteerumine. Ta on tulnud veteranide mitmevõistlustel maailma- ja Euroopa meistriks. Aastaid on ta korraldanud Kohilas spordiveteranide kergejõustikuvõistlusi ja jooksusarju. Oma päeva alustab ta talvel suusaradade sissesõitmisega koolilastele ning kevadel, suvel ja sügisel staadioni puhastamisega. Tänaseks on kogunenud turjale aukartustäratav vanusenumber, aga vanus pole kindlasti takistus sporditegemisel.

Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskus toob Raplasse kunsti kõrgtaseme. Möödunud sügise suur näitus pealkirjaga „Kui kaasaegne on kaasaegne?“ tõi Raplasse enam kui 40 tunnustatud Eesti maalikunstniku töö. Tänu kunstikeskuses toimetavate Kairi Orgusaare ja Riin Palloni entusiastlikule tegevusele on Rapla kunstisaal tuntud nii kohalike hulgas kui üle terve Eesti. Kunstikeskus on korraldanud nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele kunstikursuseid ja -päevi.

Ulvi Mägi nädalas ei möödu ükski päev ilma rahvatantsuta. Tal on Kohilas peaaegu igas vanuses lastest rühm ning lisaks lapsevanemate, eakate prouade ja naisrühm. Tantsivad nad kõik ainult parimal tasemel ning seetõttu teavad ja tunnevad meie tantsujuhti paljud ka kaugemalt. Ega siis asjata palutud teda 2021. aastal üle-eestilisele võimlemispeole “Kingitus” rahvatantsu osa lavastajaks. See oli suur ja vastutusrikas töö ja samas kindlasti ka väljakutse. Loomulikult sai ta selle tööga suurepäraselt hakkama.

Kaido Vilu on Rapla ralli peakorraldaja, kes 2021. aastal pandeemiast tingitud raskete katsumuste kiuste korraldas suurepärase tasemega ürituse. Rapla ralli pakkus sellist vaatemängu, mida siinsetel teedel pole nähtud alates 2010. aastast. Ralli toimus juuli lõpus Rapla ja Märjamaa valla teedel ning oli korraldatud turvaliselt ja professionaalselt. Mõeldud oli nii osavõtjate kui ka pealtvaatajate peale. See üritus äratas ellu traditsioonilise suurürituse ja tõi meie maakonna rallikaardile.

Ando Meerbach on Kohila Jalgpallikooli treener, kelle juhendamisel saavutas U16 võistkond möödunud hooajal Eesti noorte meistrivõistluste III liigas esikoha. Ando on palliarmastusega nakatanud paljusid lapsi ja noori, kes käivad rõõmuga tema treeningutel. Ta on alati ise väljakul, dressid seljas, ning jookseb kaasa. Ta on nõudlik, aga samas väga sõbralik ja abivalmis. Lisaks jalgpallile, milles on ta kõva tegija ka treenerite hulgas, armastab ta ise käia jooksmas ja suusatamas.

Hannes Altrov on Märjamaa Muusika- ja Kunstikooli klarneti ja saksofoni õpetaja, kes meisterliku pilliõpetamise metoodika, pühendumuse ja heatahtlikkusega suudab hoida õpilasi visadust ja süvenemist nõudva eriala juures. Pikaajalise distantsõppe kiuste suutsid tema õpilased Hildegard Nakkurt (klarnet), Liisa Laube (klarnet), Caspar Kiis (saksofon), Sten Marti Merjel (klarnet) ja Silver Meresmäe (saksofon) näidata üleriigilistel õpilaskonkurssidel silmapaistvaid tulemusi.

Tõnu Soosõrv on üle 20 aasta töötanud Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolis vaskpilliõpetajana. Vaatamata kriisiajale saavutasid tema õpilased Karro Järvik (trompet), Oliver Meresmäe (tromboon) ja Silver Meresmäe (tuuba) üleriigilistel õpilaskonkurssidel oma erialal märkimisväärseid tulemusi. Tõnu on olnud pikka aega ka Rapla Maakonna Noorte Puhkpilliorkestri juhendaja. Ta on nõudlikult ja järjekindlalt, oma isikliku eeskuju ja sõbraliku olekuga innustanud paljusid noori tegelema puhkpillimänguga.

Alo Bärengrub on Raplamaa Jalgpallikooli esindusmeeskonna peatreener ja noorte U17 võistkonna treener. Viie aastaga on ta viinud esindusmeeskonna III liigast II liigas 3. kohani. See on klubi ajaloo kõrgeim positsioon. Alo on jalgpallikoolis ametis ka noortetööjuhina. Endise tippjalgpallurina oskab ta olla nõudlik ja kasvatada noortes sihikindlust.

Donatas Narmont on väsimatu positiivsuse ja tahtejõuga spordiürituste korraldaja, kes viib 9 aastat järjest ellu Raplamaa suurima osalejate arvuga rahvaspordi üritust – Rapla Selveri Suurjooksu. Ta on samuti Raplamaa tennise sädeinimene ja Rapla Tenniseklubi MTÜ juht ja vedaja. Tema visa tahe on tennist spordialana Raplamaal elus hoidnud hoolimata kasinatest tingimustest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare