13.3 C
Rapla
Kolmapäev, 31 mai 2023
PersoonMatemaatik Peeter Normak: Iga anne vajab tööd

Matemaatik Peeter Normak: Iga anne vajab tööd

Valgetähe teenetemärgi saanud matemaatikadoktor, Tallinna Ülikooli informaatikaprofessor Peeter Normak on kogu elu olnud võlutud arvudest. Juba teises klassis näitas ta tahvlil õpetajale, kuidas korrektselt lahutada täisarve, ja seitsmendaks klassiks oli ta endale selgeks teinud kogu matemaatika õppeprogrammi kuni gümnaasiumiastme lõpuni.

„Kui inimesed ei usu, et matemaatika on lihtne, siis vaid seepärast, et nad ei mõista, kui keeruline on elu,” on öelnud USA tuntud matemaatik John von Neumann. Meie vestluse jooksul ei ütle Normak küll kordagi, et matemaatika on lihtne, kuigi tema jaoks on see ilmselgelt mõistetavam kui paljudele teistele. Ta ütleb pigem tagasihoidlikult, et küllap on tema andekusele aluse pannud head geenid.

„Ma võisin olla võib-olla viieaastane, kui olin kodus haige. Ema läks tööle ja vend viidi lasteaeda, olin üksinda kodus. Millegipärast sattus mulle näppu esimese klassi matemaatikaõpik. Ma ei tea, mitu päeva ma haige võisin olla, aga lahendasin kõik ülesanded õpikus ära. Pärast selgus, et kõik lahendused ei olnud küll õiged,” ütleb Normak naerdes. Millegipärast oli just see raamat kõikide teiste kõrval see, mis väikest poissi köitis.

Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused