9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedVabariigi aastapäeva tähistati varahommikul mitmel pool maakonnas

Vabariigi aastapäeva tähistati varahommikul mitmel pool maakonnas

Kuigi 24. veebruari varahommikul levisid uudised Venemaa sissetungist Ukrainasse, ei mõjutanud see Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamist. Mitmel pool Rapla maakonnas heisati päikesetõusul Eesti lipp hümni ja tseremoonia saatel. Nii näiteks heisati sinimustvalged trikoloorid kell 7.32 Inglistel, Kaereperes ja Raplas.

Rapla keskväljakule oli 24. veebruari päikesetõusuks kogunenud sadakond inimest. Vallavanem Gert Villard esines sõnavõtuga, kus soovis Rapla valla inimestele ilusat vabariigi aastapäeva. “Täna on pidupäev isegi siis, kui oleme väsinud kaks aastat kestnud pandeemiast ja sellele järgnenud energiakriisist,” sõnas vallavanem. Oma kõnes tegi ta viite ka Ukraina olukorrale, öeldes, et oleme mõtetega Ukrainas. “Mõtleme täna sellele, kui oluline on vabadus meie heaolu jaoks,” ütles ta.

Varahommikusel tseremoonial esines segakoor August07. Kõlas ka Eesti hümn. Neli sinimustvalget lippu heiskasid kodutütar Maret Metsaäär, Kaitseliidu Rapla maleva pealik Valjo Tooming, vallavanem Gert Villard ja Rapla vallavolikogu esimees Kalle Toomet.

Lelles oli lipu heiskamine ja pidulik tseremoonia kell üheksa. See oli esimene kord, kui Kehtna uuel vallavanemal Tanel Viksil avanes võimalus esineda avalikult Lelle rahvale. Vallavanem pidas kohaletulnud inimestele elava kõne, mis oli suuresti pühendatud sõjalisele olukorrale Ukrainas.

“Tänane hommik on teistsugune. Selline, mida keegi meist ei tahtnud,” lausus vallavanem sõnavõtu alguses. Ta ütles, et kuigi tal oli selleks sündmuseks ette valmistatud kõne, jättis ta selle teadlikult autosse. Viks kandis vabariigi aastapäeval kaitseväe ohvitseri vormi ning rinnal Ukraina lipuvärvides linti.

“Me ei ela enam sellises maailmas nagu eile. Euroopas on sõda. Eesti kontekstis see küll mingil juhul sõda ei tähenda, aga me peame hakkama mõtlema, kuidas me saame teineteist toetada olukorras, kui päästet, kiirabi või politseid ei tule. Vallavanemana on need küsimused järgmistel kuudel kindlasti minu töölaual,” rääkis Viks. Kõne lõpus soovis ta kõigile head vabariigi aastapäeva ning avaldas toetust Ukrainale.

Raplas jätkus tähistamine täpselt keskpäeval, kui kirikus peeti jumalateenistus. Sellele järgnes pärgade asetamine kirikuaias asuvale Vabadussõja mälestussambale. Kõnesid ei peetud, kuid lauldi Eesti hümni. Pärja asetasid mälestussambale Rapla vald, Raplamaa Omavalitsuste Liit ja Kaitseliit. Piduliku koosviibimise lõpus andsid kodutütred oma vande ning kaitseliitlastele jagati kätte tunnustused.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare