6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedOmavalitsuste Liit tegi maakonna lipu osas otsuse

Omavalitsuste Liit tegi maakonna lipu osas otsuse

Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogu langetas otsuse, et Rapla maakonna lipp hakkab taas iga päev lehvima. Ja seda lausa kahes kohas: maakonna lipp tõmmatakse masti Rapla riigimaja ehk endise nimega haldushoone ees ja see hakkab lehvima ka ajaloolise Rapla pangahoone ees, kus praegu töötab ROL-i büroo.

Sellise otsuse langetas ROL-i täiskogu ühel häälel reedel, 4. märtsil. Rapla maakonna lipp ei ole aastaid üheski avalikus kohas pidevalt lehvinud. Pärast maavalitsuste sulgemist 2017. aastal võttis sümboolika eest hoolitsemise üle ROL. Sellest ajast alates on saanud seda lippu näha avalikus ruumis vaid pidupäevadel.
Ettepaneku lipp taas lehvima panna tegi Kalev Kaljuste, kes on regionaalhalduse Pärnu talituse juht, mis ühtlasi haldab ka Rapla maakonda. Tema töökoht asub Rapla riigimajas, mille ette on üles seatud kolm lipumasti. Nendest ühes lehvib Eesti sinimustvalge lipp, teise tipus on sinine lipp, millele on kirjutatud valge värviga “Rapla”, ning kolmas mast seisab tühjana. Just sinna peakski Rapla maakonna lipp tõusma.
Kuni maavalitsuste sulgemiseni 2017. aastal haldas maakonna sümboolikat maavalitsus ning selle hulka kuulus ka lipp, mis lehvis riigimaja küljes maavanema kontori juures rõdul iga päev. Pärast 2017. aastat on maakonna lipp toodud avalikkuse ette küll pidulike sündmuste puhul, kuid iga päev see mastis lehvinud ei ole. See on välja toodud laulupidudel, maakaitsepäeval, maakonna tänugalal ja teistel suurematel maakondlikel sündmustel. Nüüd, kui on langenud otsus heisata see masti iga päev, tuleb järgmiseks need lipud tellida. ROL-i tegevdirektor Silvi Ojamuru ütles 4. märtsi ROL-i täiskogu istungil, et Lipuvabrikuga on juba läbirääkimisi peetud. Millisel kuupäeval täpsemalt lipud taas heisatakse, ei ole praegu veel teada.
Rapla maakonna lipp koosneb kahest võrdse laiusega horisontaalsest värvilaiust, millest ülemine laid on valge ja alumine roheline. Valge laiu keskel on maakonna eritunnusena Raplamaa vapp. Lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:11 ning normaalsuurus 105 korda 165 sentimeetrit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare