-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedAvalik kiri sõjapropagandat tegevatele Venemaa ajakirjanikele

Avalik kiri sõjapropagandat tegevatele Venemaa ajakirjanikele

Teie, Venemaa meedia töötajad, olete selgelt ja otseselt vastutavad veel ühe Putini režiimi algatatud sõja eest. Olete palju aastaid ignoreerinud ajakirjanduse olulist põhimõtet – informatsiooni kontrollimist. Te edastate Kremlist valet ja võimendate seda, korraldades pikki pseudoarutelusid, lubamata seal ainsatki eriarvamust. Te esitate lõpliku tõena valitsust toetavate kõneisikute mõttetusi ja mõnikord isegi purjuspäi kõneldut. Te valetasite venelastele 2008. aastal, kui Venemaa ründas Gruusiat. 2014. aastal esitlesite Krimmi ebaseaduslikku „referendumit” Kremli juhtnööre järgides kui „rahva tahte võidukäiku”. Nüüd kuuleb auditoorium teilt natsidest, kes eksiteerivad ainult ühe sellise ara, juba kaduva mehe maanilises mõttemaailmas, kes on end peitnud sügavale punkrisse koos oma käsutäitjatega. Nüüd on teie kätel Ukraina laste ja vanurite veri ning Venemaa sõgestunud sõdurite sandistatud saatused.

Jah, Putini režiim on kuri. Jah, kõigil ei ole julgust mikrofonide taga ja kaamerate ees tõtt rääkida, kuid alati on olemas võimalus öelda „ei“. Iga kord ei pea loobuma oma tööst, vaid on võimalik jätta avalikult valetamata. Ärge võtke pihku Kremlist saabunud valeuudiseid, mida mõistusega inimesed kogu maailmas peavad naeruväärseks. Niipea, kui solidaarsus võidab, ei leia see režiim selle räpase ja verejanulise töö jaoks enam reetureid.

Tõe hetk on praegu. Putini klikk, mis on korduvalt puruks rebinud põhiseaduse, säilitamaks vaid võimu, hävitas riigi majanduse. Te olete nüüd selle kuritegeliku režiimi kaasosalised ja toetajad. Palun ärge raisake oma aega tulutute vestlussaadete ja pikkade lugudega a la „kuidas väldime sanktsioone.” Kõnelge tõest – rääkige sanktsioonide kehtestamise põhjustest. Kui teil puudub selleks julgus – jällegi, astuge kõrvale – võtke haigusleht, puhkus, tasuta vaba aega. Paari nädala pärast teevad infonälga ja tühjade poelettide ette jäänud inimesed ise õiged järeldused. Veelkord – täna on veel võimalik leida väljapääs lõksust, kuhu olete teadlikult või teadmatusest sattunud.

Võib-olla jääte ilma oma tööst, võib-olla on teil laenud, kuid mõelge järele – kui riigis toimub muutus, jääb teie elukutse alles, aga kui ka mitte, siis milleks teile korterilaen, kui te ei saa osta ei tapeeti, seinaplaate ega köögikraani? Ja te seisate silmitsi riskiga olla viimane põlvkond Venemaal, kes pääses reisima ja võis osta hea auto.

Putini propaganda heaks töötamisest loobumine tähendab nüüd ka kriminaalsüüdistuste vältimist. Kuigi vastu võetud just Putini režiimi poolt, teeb praegu kehtiv Vene seadusandlus võimalikuks esitada süüdistus igaühele, kes on aidanud kaasa Kremli sõdaõhutavate valede levitamisele. Peale selle on Rahvusvaheline Kriminaalkohus Haagis juba alustanud Venemaa vägede Ukrainas toime pandud kuritegude uurimist. Venemaa vangilangenud sõdurid tunnistavad, et neid petsid nende komandörid, nagu ka Venemaa televisioon ja raadio – ja sellest piisab, algatamaks kriminaalasi igaühe vastu, keda on märgatud ringhäälingus või trükiajakirjanduses esitamas sõjaõhutajate valeinfot.

Valve toimuva üle algab peale selle kirja avaldamist ja nende nimed, kes jätkavad Venemaa üleujutamist valede vooga, säilivad üleilmsel meediaväljal.

Näiteks lisatakse peatselt rahvusvahelisse tagaotsitavate nimekirja Margarita Simonjan. Tema on esimene, aga ainsaks ta ei jää. Inimkond karistab täiel määral neid, kes on unustanud Teise maailmasõja õppetunnid. Peamine neist on nõustumine sõja vallandamise ja tsiviilisikute tapmisega – kõige raskem kuritegu. Ja ka kohutav patt, kui usuterminid veel teie hinge puudutavad.

Lubage endale meenutada Hans Fritsche saatust – ta oli Kolmanda Reichi silmapaistvaim propagandist ja raadio juht. Talle mõisteti 9-aastane vanglakaristus pelgalt selle eest, et ta oli natside propagandamasina teenistuses. Ta suri üksikvangistuses.

Mõelge sellest, kuni veel suudate – teie ülemused, kes teil käsivad valesid levitada, ei tee seda kirjalikult. Kui saabub aruandmise aeg, ütlevad nad oma saatuse kergendamiseks, et tegite seda oma vabast tahtest. Teid reedetakse. Samal moel reetsid Venemaa kindralid oma sõdurid ja ohvitserid, jättes nad poolalasti ja näljastena saatuse hooleks. Kriminaalsüüdistuste ja vanglakaristuste kõrval peate vastust andma ka tuhandetele omastele, kelle sugulased surid Ukrainas Vene pommide ja rakettide all. Teie laenuga ostetud korteritest selle võla katmiseks ei piisa. Ärge muutke enda, oma vanemate ja laste, kõigi venemaalaste elu põrguks! Lahkuge sellelt silmakirjalikkuse, mõttetuse ja pettuse hullumeelselt karusellilt! Jätke üksik kriminaal kättemaksu ootama!

Nüüd ja praegu! Homme võib olla hilja!

Helle Tiikmaa, Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

Dr. Wolfgang Ressmann, Meedia Dialoogi projekti Saksamaa esindaja, Saksamaa Kodanikuajakirjanduse Kanalite Juhatuse (Bundesverband Bürgermedien) esimees

Imants Liepiņš, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige

Ilja Kozins, Läti Ajakirjanike Assotsiatsiooni juhatuse esimees

Dainius Radzevičius, Leedu Ajakirjanike Liidu esimees

Krzysztof Skowroński, Poola Ajakirjanike Assotsiatsiooni esimees

Andrei Bastunets, Valgevene Ajakirjanike Assotsiatiooni esimees

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Boleslaw
24. märts 2022 22:52

Solovjovi varandused Mida on raiutud ja mis on Venemaal juudi kapitalismi tingimustes seda juuti Vladimir Solovjovit? Kui miljonid vene inimesed hukkusid Venemaal, kui miljonid vene inimesed elavad vaesuses? Raadiosaatejuhi Solovjovi kinnisvara- ja autopark Villa Itaalias Como järve kaldal (3 korrust, 16 tuba) on raamitud avamerega 1. Villa Itaalias Como järve kaldal Pianello del Lario linnas Grotti kaudu, 3 korrust, 16 tuba, koos kõrvalhoonete ja privaatse jahisadamaga. V. Solovjov räägib sõpradele sageli Itaalia majast, ei varja selle väärtust – 4500 000 eurot, lendab regulaarselt nädalavahetuseks sinna puhkama, jagab oma ajaveebides ja raadiosaadetes oma muljeid selle kohta. Pärast maja ostmist Itaalias asus… Loe edasi »