-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelKodanikukaitse, mis see veel on?

Kodanikukaitse, mis see veel on?

Ukrainas sündiva taustal räägitakse jälle natuke kodanikukaitsest. Tegelikult on viimased 30 aastat teemat ikka aeg-ajalt tõstatatud. Viimased 30 sellepärast, et teadupärast kehtib tänagi veel Eesti Vabariigi kodanikukaitse seadus, mille kinnitas 3. juunil 1992 EV Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel. Keegi pole seda vahepeal tühistanud või siis on ainult moe pärast pisut kõpitsetud.

Samal aastal alustati ka Rapla maakonna kodanikukaitseorganisatsiooni loomist. Tähtsa ülesande ettevalmistamiseks moodustati maavalitsuse juurde vastavatest asjaajajatest koosnenud komisjon. 13. augustil 1992 on ajaleht kirjutanud, et maavolikogu turvakomisjon kuulas maakonna päästeteenistuse direktorit, kelle sõnul „võib kodanikukaitse rakendamisel aluseks võtta vana tsiviilkaitse põhikirja: „See polegi nii halb, kui sellest mõned liialdused välja jätta.” Ka arvas ta, et igas vallas peaks olema keegi, kes kodanikukaitse küsimustega tegeleks.”

On vana tõde, et kui mõnda asja hakkab ajama palju asjaajajaid, jääb asi sootumaks ajamata. Ajuti on teema taas päevakorrale tõusnud, kuid ikka selles võtmes, et ei peaks midagi väga erilist ära tegema. Nii näiteks on 17. juunil 2013 (21 aastat pärast kodanikukaitseorganisatsiooni loomise katset!) asutatud maakondlik kriisikomisjon, mille peamiseks ülesandeks oli ennetav töö ning varajane märkamine. Näiteks:
„p. 13. Teavitustöö positiivse fooni loomine! Lennukite piiririkkumised, Türgi piiri olukord, pagulaste teema.
p. 14 Välispoliitika käsitlemine positiivses võtmes. Et ei võimendaks sõjaohtu, ise oleme NATO…” ja samas vaimus edasi.

Praegu, kus orkid* märatsevad Ukrainas ja positiivse fooni loomine on aina keerulisem, on Eesti tsiviilelanikkond aga jätkuvalt kaitstud ainult lauasahtlis paberi peal. Kui vaenlase lennukid peaksid ka meil piirist üle tulema, siis… Karta on, et nüüd on küll viimane aeg kodanikukaitsega tõsiselt tegelema hakata.

* Ork on väljamõeldud humanoidsete olendite rassi esindaja. Ukrainlased kutsuvad niimoodi Vene sõjaväelasi. J. R. R. Tolkieni järgi on orkid agressiivsed, metsikud, julmad ja pahatahtlikud olendid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare