11.1 C
Rapla
Neljapäev, 19 mai 2022

Juristi nõuanne: Alaealisega tuleb tööleping sõlmida kirjalikult

Lugeja küsib: Minu 12-aastane laps soovib koolivaheajal teenida endale taskuraha. Leppisime kokku, et sel suvel võib ta minna tööle. Millega lapsevanemana pean arvestama?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Kui olete leidnud sobiva töökoha, tuleb esiteks meeles pidada, et tööleping tuleb sõlmida kirjalikult. Alaealise töölevõtmisel peab oma nõusoleku andma ka seaduslik esindaja ehk lapsevanem. Seadus ei reguleeri, kuidas vanem nõusolekut andma peab, ehk see võib olla nii suuline kui ka kirjalik. Erandjuhtudel võib nõusoleku anda ka tagantjärele, kui noor on juba tööle asunud. Soovitame siiski anda nõusolek kirjalikult, et kõik oleks selgelt mõistetav.
7-14-aastase puhul peab tööandja kümme tööpäeva enne lapse tööle asumist tegema kande töötamise registrisse. Alates 1.09.2022 vanusepiir alaneb ning kümme päeva ette tuleb teatada vaid 7-12-aastase lapse puhul.
Tööandja peab töötamise registri lisainfo lahtrisse sisestama:
1. Alaealise seadusliku esindaja nõusoleku;
2. Alaealise töötingimused, sh töö tegemise koht ja töökohustused;
3. Andmed koolikohustuslikkuse kohta.
Kindlasti tasuks lisada ka kontaktisik, kellega tööinspektor saaks vajadusel ühendust võtta – see muudab menetluse sujuvamaks.
Paneme lastevanematele südamele: tundke huvi, millist tööd teie laps tegema asub, kas see on talle jõukohane ja ohutu. Samuti tuleb meeles pidada, et alaealise tööaeg on täiskasvanute omast rangemalt piiritletud. Piirangute eesmärk on kaitsta noorte tervist. Lisaks saate lugeda Tööelu portaalist https://tooelu.ee/et/54/alaealise-toolevotmine
Kui teie lapsega on sõlmitud leping, kontrollige ka töötamise registrist, kas sinna on kanne tehtud. Töötamise registri leiate Maksu- ja Tolliameti lehelt.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised