2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
TarbijaRetsept: Võilillepirukas

Retsept: Võilillepirukas

Eelmisel nädalal kirjutas kolleeg Katri Reinsalu oma südamelt ära artiklis võililledest ja sellest, et neid võiks rohkem kasvama jätta ja mitte tahta neid elueest oma aiast välja juurida. Seda lugedes mõtlesin, et tegelikult on võililled väga kasulikud söögitaimed. Nende toitainete sisaldus ületab mis tahes aedvilja oma, sisaldades rohkem beetakaroteeni kui porgand ja rohkem mineraalaineid, kui ükski salatitaim. Immuunsuse kasvatamiseks soovitatakse lausa teha kümnepäevane võilillekuur, kus esimesel päeval süüakse üks võilille õis ja vars, teisel päeval kaks ja nii edasi kuni kümneni välja.
Praegu on käes just umbrohu-usuliste kuldaeg, nii et tasub sellest ajast võtta mis võtta annab.
Retsept on leitud Mari-Liis Iloveri (kes on Raplast pärit) toidublogist mariliisilover.com. Seal on ta kasutanud küll toortatrajahu, mis oleks tervislikum variant, kuid kuna seda ei olnud ja sellega oleks põhi jäänud ka liiga pude, tegin põhja tavalise nisujahuga. Lisaks võilillelehtedele lisasin ka natukene naati, mida teatakse kui taime, mis teeb kõhule head.

Vaja läheb: Põhi: 2,5 dl toortatrajahu, 100 g külma võid, 3 sl külma vett (või sutsuke rohkem), 0,5 tl soola; täidis: 3 muna (M), 350 g hapukoort, 1 suurem küüslauguküüs, suur peotäis noori võilillelehti, mõned põdrakanepivõrsed (kui soovid/leiad), 1 tl oliiviõli, 1 tl soola

Tee nii: Pirukapõhjaks sega omavahel jahu ja sool. Haki sisse külm või ja pudista segu näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa külm vesi ja suru tainaks. Kui kolmest supilusikatäiest veest ei piisa ja tainas on ikka väga pude, lisa veel natuke vett. Tainast on mugav teha ka köögikombainis: haki lõiketeradega kuivained ja või teraliseks, lisa vesi, töötle tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Täidiseks klopi munad lahti, lisa hapukoor ja läbi pressi purustatud või riivitud küüslauguküüs. Maitsesta soolaga. Väikeseid võilillelehti pole vaja väiksemaks teha, kuid suuremad haki veidi peenemaks. Lisa täidisele.
Vajuta tainas võiga määritud 23-24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja paari sentimeetri ulatuses servadesse. Vala sisse täidis. Kui kasutad noori põdrakanepivõrseid, laota need täidise peale. Nirista kõige peale veidike oliiviõli. Küpseta pirukat 180 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni põhi on küps ja täidis hakkab kuldset jumet võtma. Lase enne söömist toasoojaks jahtuda.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare