4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedAugust Rei esseekonkursil tuli võit Kohila Gümnaasiumi õpilasele

August Rei esseekonkursil tuli võit Kohila Gümnaasiumi õpilasele

Toompea lossis kuulutati eile, 5. juunil välja Eesti riigi looja August Rei ning Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu ajaloolist rolli mõtestava koolinoorte esseekonkursi võitjad. Võitjaid oli kaks- Artur Skatškov Kohila Gümnaasiumist (juhendaja ajalooõpetaja Nele Aus) ja Elisa Tamm Viimsi Gümnaasiumist (juhendaja ajalooõpetaja Kristiina Noormets).

Kõiki osalejaid tänati kingitusega ja parimate väljakuulutamise järel tõusid konkursil osalenud koolinoored Pika Hermanni torni iseseisvat Eestit kaema.

Mõlemad esseekonkursi võitjad ja nende juhendajad sõidavad suve pikendama europealinna Brüsselisse, tutvuma sealse ajaloolise vanalinna ja võimukoridoridega ning kohtuma Euroopa Parlamendi Eesti saadiku Marina Kaljurannaga.

Esseesid hindasid Jaak Juske (ajaloolane ja Riigikogu liige), Krista Mulenok (Eesti NATO ühingu juht), Raigo Loide (ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja) ja Gertrud Kasemaa (inglise kirjanduse lektor, kaasava hariduse ekspert). Žürii hindas esseede väljendusrikkust ja ajaloolise konteksti mõtestamist.

Esseekonkurssi korraldas Riigivanem August Rei Sihtasutus koostöös Eesti NATO Ühingu ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsiga ning see oli suunatud 9-12. klassi õpilastele.

Konkursil osalemiseks sai valida kolme teema vahel: “Meelsus, millega rajati oma riik: August Rei juhitud Asutav Kogu”, “Riigimeheks kasvamine: mis mind inspireerib August Rei eluloos” või „August Rei valikud rahvusväeosade looja ja riigimehena. Paralleelid ja õppetunnid tänasesse julgeolekuolukorda“.

August Rei oli Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu esimees 1919-1920, riigivanem aastatel 1928-29, kõigi Riigikogu koosseisude liige ning omariikluse järjepidevuse hoidja, Eesti eksiilvalitsuse juht, peaminister presidendi ülesannetes alates 1945. aastast kuni oma surmani 1963. aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare