-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
TarbijaRetsept: Kuusevõrsepesto

Retsept: Kuusevõrsepesto

Helerohelised kuusevõrsed on hetkel kõige parem C-vitamiini allikas ja arvestades, kui heitlikud on olnud ilmad ning ilmselt on jahedust oodata hooti ka juunis, tasub organismi kuusevõrsetega turgutada küll. Neid on ammustest aegadest kasutatud ka bronhiidi ja gripi, angiini ja muude ülemiste hingamisteede haiguste leevendamiseks. Peale C-vitamiini sisaldavad võrsed – nii värsked, külmutatud kui ka kuivatatud – märkimisväärses koguses karotenoide ning rikkalikult kaaliumi ja magneesiumi. Korjata tuleb neid aga vähemalt 100 meetri kaugusel sõiduteest, et võrsed võimalikult puhtad oleks.

Kuusevõrseid võib süüa niisama, kuid neist on hea teha ka maitsevõid, pestot, maitsestada vett, lisada salatitesse, teha teed või siirupit. Kasutusvõimalusi on palju ja kuusevõrseid saab ka sügavkülmutada, et aasta ringi nendega oma toidulauda rikastada.

Kuusevõrsepesto retsept on leitud Eesti Naisest.

Vaja läheb: 2 peotäit kuusevõrseid, 1 küüslauguküüs, 0,5 dl riivitud parmesani (või mõnda muud kõva juustu) või 2 spl maitsepärmi, näpuotsaga meresoola, 1 dl külmpressitud oliiviõli, 2 spl seedermänni seemneid.

Tee nii: Puhasta küüslauguküüned ja aseta kõik komponendid, v.a õli, köögikombaini (selle puudumisel kasuta saumikserit). Purusta peeneks pudruks ja lisa lõpuks ka nii palju õli, et tulemuseks oleks mõnus ja läikiv püree. Sobib pakkuda röstsaial eelroaks või kasutada pastaroogades, kastmetes ja küpsetistes.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare