15.7 C
Rapla
Esmaspäev, 27 juuni 2022
spot_img

Juristi nõuanne: 1. augustist ei loeta töövõimetuslehel viibitud aega katseaja hulka

Lugeja küsib: Augustis tuleb meile tööle kaks uut töötajat, mõlemad alguses katseajaga. Ühe töötajaga oleme kokku leppinud kuupäeva, millal katseaeg lõpeb. Teise puhul kehtib neljakuuline katseaeg ilma lõpukuupäevata. Kuulsime, et 1. augustist ei loeta katseaja hulka aega, mil töötaja viibib haiguslehel. Kui mõlemad töötajad peaksid haigeks jääma, kas siis nende katseaeg pikeneb?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Katseaeg kestab maksimaalselt neli kuud alates töötaja faktilisest tööle asumise päevast. Kehtiva seaduse järgi peab tööandja töötajat katseajast kirjalikult teavitama vaid juhul, kui pooled lepivad kokku lühemas kui neljakuulises katseajas. Alates 1. augustist tuleb töötajat teavitada katseaja kestusest alati. Näiteks kui töötaja asub tööle neljakuulise katseajaga, tuleb see töölepingusse kirja panna.
Praegu ei reguleeri töölepingu seadus olukorda, mis saab katseajast juhul, kui töötaja haigestub ja võtab töövõimetuslehe. Kohtupraktikas on leitud, et katseaega ei saa pikendada haiguslehel oldud aja võrra, sest seni kehtiv seadus ei näe seda ette. Kuid alates 1. augustist ei loeta katseaja hulka enam aega, mil töötaja tööülesannete täitmine on takistatud – eelkõige, kui töötaja on ajutiselt töövõimetu või kasutab puhkust. Edaspidi pikeneb katseaeg töölt eemal viibitud aja võrra.
Näide: uue töötaja lepingus on kirjas, et tema katseaeg on neli kuud, lõpukuupäeva pole määratud. Töötaja haigestub ning on kuu aega töölt eemal. Tema katseaeg pikeneb seetõttu ühe kuu võrra.
Kui aga töölepingus on katseaja kestus kuupäevaliselt kokku lepitud, siis isegi kui töötaja on olnud töövõimetuslehel, lõpeb katseaeg töölepingus määratud kuupäeval. Näiteks on töölepingus kirjas, et katseaeg lõpeb 01.12.2022. Töötaja aga haigestus ning oli kuu aega töölt eemal. Tema katseaeg ei pikene ühe kuu võrra, kuna pooled leppisid kokku, et katseaja viimane kuupäev on 01.12.2022.

 

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised