27.7 C
Rapla
Pühapäev, 14 aug. 2022
spot_imgspot_img

Juristi nõuanne: 1. augustist tuleb töötajale teatada, millisele asutusele makse tasutakse

Lugeja küsib: Olen kuulnud, et 1. augustist tuleb töötajale teha teatavaks, millisele asutusele maksusid ja makseid tasutakse ning milline kaitse töötajale nende tasumisega kaasneb. Kas see tähendab, et alates 1. augustist tuleb töötaja eest maksta uut maksu või makset?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Töölepingu seaduse § 5 lg 1 p 5 järgi peab tööandja töötajat teavitama töötasult makstavatest ja töötasust kinni peetavatest maksudest ja maksetest. Maksud on näiteks tulumaks ja sotsiaalmaks ning makseteks on töötuskindlustusmakse ja kohustuslik kogumispensioni makse.

Alates 1. augustist tuleb teha teatavaks ka see, millisele asutusele maksusid ja makseid tasutakse ning milline kaitse töötajale nende tasumisega kaasneb. Uusi maksusid ja makseid seadusemuudatusega ei tule. Kui tööandja teeb täiendavaid vabatahtlikke sissemakseid näiteks kolmandasse pensionisambasse, ravikindlustusse või kutsehaiguskindlustusse, tuleb töötajat ka sellest teavitada.

Andmed maksude ja maksete kohta tohib esitada viite vormis. Kui tööandja esitab töötajale andmed viite vormis, tuleks tal viidata tulumaksuseadusele (eelkõige § 5 lg 1, § 40 lg 4), töötuskindlustuse seadusele (eelkõige § 6, § 36, 42 lg 1 p 3), kogumispensionide seadusele (eelkõige § 2 lg 2, § 11 lg 1 p 4) ja sotsiaalmaksuseadusele (eelkõige § 1, § 9 lg 1 p 4).

Viite asemel on tööandjal võimalik töötajat andmetest maksude ja maksete kohta teavitada ka järgmise näitliku informatsiooniga (nt esitades kirjalikus dokumendis töötajale tabelis kirjeldatud andmed):

Maks või makse

Maksu või makset saav asutus

Maksu või maksega kaasneda võiv kaitse

Tulumaks

Maksu- ja Tolliamet

Tulumaksust finantseeritakse riigi ja kohaliku omavalitsuse üksuse valitsemistegevust

Töötuskindlustusmakse

Maksu- ja Tolliamet

Töötuskindlustusmaksest rahastatakse töötuskindlustust, mis kindlustab teatud tingimustel töötajale kaitse (hüvitised, toetused ja teenused) töötuks jäämise korral

Kohustusliku kogumispensioni makse

Maksu- ja Tolliamet

Kohustuslikust kogumispensioni maksest rahastatakse II samba pensioni

Sotsiaalmaks

Maksu- ja Tolliamet

Sotsiaalmaksust rahastatakse ravikindlustust ning I ja II samba pensioni

Vaata ka Tööelu teemalehte: Töölepingu seaduse 1. augusti 2022 muudatused.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised