spot_img
-0.6 C
Rapla
Esmaspäev, 27 märts 2023
UudisedKommunistist riigipööraja järgi nimetatud tänav võib saada uue nime

Kommunistist riigipööraja järgi nimetatud tänav võib saada uue nime

Siret Saar

Raplas asub tänav, mis on saanud nime 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatses osalenud kommunisti järgi. Vallavanem lubab, et lähiajal algatatakse menetlus tänavanime muutmiseks.

Jürna tänav ristub Viljandi maanteega ning asub Viljandi mnt 77 kortermaja ja Savi tänava vahel. Aastakümneid tagasi tegutses seal veel tellisetehas, kus oma nooruses töötas tellisevalajana Johannes Jürna. Pärast Teist maailmasõda kandis Rapla tellisetehas tema nime ja tehase järgi sai nime ka tänav.

Johannes Jürnast sai 1917. aastal Venemaa bolševike partei (VSDT(b)P) liige ja 1920. aastate alguses oli ta EKP Rapla komitee organisaator. 1924. aastal osales ta, olles ise Riigikogu II koosseisus, ebaõnnestunud riigipöördekatses ning pages mõneks ajaks Venemaale. 1929. aasta lõpus saadeti Johannes Jürna illegaalselt Eestisse tagasi parteitööd tegema ning poliitilise politsei agendid tapsid ta 13. märtsil 1930 kinnivõtmise käigus.

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Anonüümne
12/07/2022 12:08

Pakun näiteks Kaja Kallase või mõne muu kapitalistiku töö esirindlase nimega ümber nimetada.

Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused