9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedÜks küsimus: Miks Rapla jaanipidu on tasuline?

Üks küsimus: Miks Rapla jaanipidu on tasuline?

Jaanituld tehti tänavu Rapla maakonnas mitmel pool ja valdavalt pääses tule äärde peost osa saama tasuta. Rapla jaanipidu oli aga piletitega ja hind üksjagu krõbe – 20 eurot. Rahvast oleks kindlasti rohkem olnud, kui pidu oleks olnud tasuta või pilet odavam.

Jaanituli on traditsiooniline rahvapidu. Miks Rapla vald selle eest raha küsib, küsisime Rapla kultuurikeskuse (laululava haldaja) juhatajalt Age Rebelilt ja vallavalitsuse hariduse ja kultuuritöö peaspetsialistilt Marek Männikult. Vastas ainult Age Rebel.

Age Rebel: „Rapla jaaniõhtu on tasuline kolmandat aastat. Uue väljaku valmimisega leidsime, et Rapla vajab veidi suuremat jaanipidu nagu linnale ja maakonnakeskusele kohane. Kahjuks tuleb jaanipäeval arvestada lava, valguse ja helitehnika rendi ning esinejate hindade puhul topelt summaga ning ühe korraliku õhtu hind võib olla 10 000-25 000 eurot. See sõltub esinejatest ning nende arvust jne. Kultuurikeskuse eelarves on terve aasta ürituste summaks arvestatud 25 000 eurot.

Täispilet oli eelmüügist kuni eelmise õhtuni hinnaga 15 eurot. Rapla kultuurikeskusel on jaanipäeva korraldamiseks koostööpartner nii nagu ka teistel suvetuuridel Tammemäel. Seega ei oska ma täpselt öelda, palju inimesi sel aastal osales. Korraldaja Reval Day OÜ sõnul vähem kui eelnevatel aastatel. Korraldaja usub, et Rapla kuupäeva ajastus oli halb. Samuti oli põhjuseks tugev konkurents seoses piirangutest vabanemisega – samal õhtul toimus meist 40 km eemal Rae vallas tasuta jaanipidu kahe sama esinejaga ning lisaks oli laval veel Anne Veski jt.

Meie valla suur tasuta pidu oli vabariigi aastapäeval Sadolini spordihoones. Samuti on ees ootamas 9. juulil Rapla Melu ning talvel jõulumaa ja aastavahetuse tähistamine, mis kõik on vallarahvale tasuta. See on valla eelarve ja valikute küsimus. Kõike ei jõua ning ei saa tasuta korraldada.

Kaks varasemat tasulist aastat on Rapla jaanitulel olnud piisavalt rahvast ning alati on neid, kes soovivad ja saavad valida valla ümberkaudsete tasuta toredate pidude vahel. Kindlasti arutame ning mõtleme, kuidas toimida järgmisel aastal. Eesmärk on, et nii Rapla linnas kui ka terves vallas toimuksid vahvad jaaniõhtud.”

Küsis Siret Saar.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
K.K.
6. juuli 2022 20:21

Jätke see aastavahetuse ilutulestik ära ja korraldage parem korralik jaanipäev. Maakonna ja valla keskusel selline mannetu üritus on ainult üks suur häbiplekk… isegi lõkkele oli pael ümber tõmmatud, et ilma piletita ei saanud sinna äärde inimesed astuda. Kurb ja masendav!