-0.1 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
SisuturundusRaplamaa mõisate päev tuleb, et jääda

Raplamaa mõisate päev tuleb, et jääda

13. august tuleb sel aastal eriline, kuna algust tehakse uue ja vägeva sündmusega, mida plaanitakse korraldada aastast aastasse. MTÜ Rabav Raplamaa korraldab sel päeval Raplamaa mõisate päeva, mis algab mõisate tutvustamisest Rapla keskväljakul, viib bussiekskursioonile kaheksasse mõisa ja päev lõpetatakse Raikküla mõisas elamusõhtusöögi ja öökontserdiga.

Mõisate päeval tekitatakse Rapla keskväljakule Raplamaa kaart, kuhu on märgitud väljavalitud 25 mõisat. Neid tutvustab giid Maigi Novak, kes räägib mõisate ajaloost, sellest, mida seal praegu tehakse, ja on välja otsinud ka lugusid, mida rahvasuus räägitakse folkloorina. Mõttelised mõisatuurid on planeeritud kell 10.00, 11.15 ja 12.30.

Keskväljakust üle Tallinna mnt, veteranide parki tuleb 13. augustil pop-up Mõisarestoran, kus kohvik Nautlejad pakub selliseid roogasid, mida söödi umbes 100 aastat tagasi Eestimaa mõisates. Inspiratsiooni oma menüü jaoks on peakokk Piret Svirilin ja tema meeskond saanud teosest „Virtina kokaraamat; Toidud Eesti mõisate köögist”, mille aluseks on mõisates virtinana töötanud Selma-Mathilde Ariko märkmed aastatest 1907–1909.

Keskväljakule tuleb ka lasteala, kus pere pisimad on hoitud ajal, kui vanemad päeva naudivad. Seal meisterdab õuedaam Zinaida (ehk Janne Liidik) huvilistega kroone ja lehvikuid.

Restorani juures saab kuulda ka ajastukohast muusikat. Hetkel on esineja veel lahtine, nii et need, kes tunnevad, et teema neid kõnetab, võib võtta ühendust päeva ühe korraldaja Rikka Tomaniga. Tema arvates võiks olla see koht, kus näiteks muusikakooli õpilased enda oskusi demonstreerida saaksid.

Keskväljakult saab kell 9.00 alguse ka Raplamaa mõisate ringreis „Rabav Raplamaa”, mille giid on Maie Liiv. Neljatunnise ekskursiooni käigus tutvustab ta kaheksat mõisat – Valtu, Kehtna, Keava, Ingliste, Hõreda, Atla, Mahtra ja Maidla.

Igal aastal kavatsetakse mõisate päeval esile tuua üks mõis, kus toimub midagi erilist. Sel aastal on see mõis Raikküla, kus toimub elamusõhtusöök (algab kella kuuest) ja kastellihoone suures saalis räägib mõisahärra Ivo Lambing mõisa ajaloost värvikaid lugusid.

Õhtu alapealkiri on „Suhted ja seksuaalsus mõisajal”. „Me ei taha teha samasugust mõisapäeva, nagu mujal. Tahame hariduslikus mõttes välja tuua midagi huvitavat, unikaalset, millest varem pole räägitud. Ja kellele siis ei meeldiks teki alla piiluda?” rääkis Toman õhtu teemavaliku kohta.

Rahvaluuleteadlane Merili Metsvahi, kes rääkima tuleb, on uurinud, kuidas käis suhtlemine mõisa ja talurahva vahel, aga ka mõisarahva enda vahel. Ta on otsinud ka vastust küsimusele, kas esimese öö õigus on müüt või tegelikkus, ja seda, mida ta oma uurimustöö käigus teada sai, jagab ta ka kuulajatega.

Elamusõhtusöögil ootab külastajat kolmekäiguline õhtusöök, mille valmistab „Resto sinu kodus” peakokk Mari Voksep. Temagi on menüü koostamisel inspiratsiooni saanud eespool mainitud raamatust. Toman lisas, et selleks, et õhtu võimalikult mõisahõnguline oleks, on ka lauad autentselt kaetud, nii nagu need vanasti mõisates võisid olla. Õhtusöögi kõrvale loob ajastukohast muusikalist meeleolu Angela Katkosilt.

Elamusõhtusöögi üks osa on ka kella kümnest algav öökontsert „Bachi kummardus Raikküla mõisale” mõisa peahoones. Bachi loomingut esitavad klaveril ja tšellol Silvia Ilves ja tema poeg Stefan. (Kontserti saab kuulata ka juhul, kui õhtusöögist ei saa või ei taha osa võtta.) Esitlusele tuleb ka Bachi kirjutatud “Goldbergi variatsioonid”, mis on seotud Raikküla mõisa minevikuga, kuid mismoodi, seda saab juba teada kontserdil.

„Kontsert saab olema selline, et tekib tunne, nagu Raikküla mõisahärra Keyserling oleks just olnud seal. Kohvihõng on õhus ja on tunda, et mõisahärra läks just kuhugi asjatama ja tuleb kohe tagasi. Sellel kontserdil saavad kaks aega üheks. Olustik saab olema müstiline – küünlad, augustikuu sume õhtu, tähed ja salapärane mõis,” sõnas Toman.

Kui kontsert on kuulatud, minnakse tagasi kastellisaali, kus serveeritakse Natalja Kaarma tehtud magustoitu. Selle söömise kõrvale esitab rahvarõivateadlane Anne Ummalas oma uurimustöö sellest, millist pesu mõisaajal kanti.

Õhtu teeb huvitavaks ka Siret Jakobson, kes on võtnud plaani, et ta pole lihtsalt õhtujuht, vaid ta viibki rahva mõisaajastusse. Neil hetkedel, kui Jakobson ei räägi, maalib teda Avo Päädam, nii et õhtu lõpuks valmib ka ajastukohane maal.

Projekt viiakse ellu Raplamaa Partnerluskogu LEADER kogukonna edendamise meetme toetuse abil. Mõisate päeva üritustele saab pileteid osta Rabava Raplamaa kodulehe e-poe rabavraplamaa.ee kaudu. Täpsem info ja üritustele registreerimine Rabava Raplamaa poe kaudu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare