16.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 juuli 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Tööandja ei pea 19. augustil tööpäeva lühendama

Juristi nõuanne: Tööandja ei pea 19. augustil tööpäeva lühendama

Lugeja küsib: Sel aastal langeb taasiseseisvumispäev (20.08) laupäevale. Kas tööandja on kohustatud 19.08 lühendama minu tööpäeva kolme tunni võrra?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist:
20. august on riigipüha, mis on reeglina töötajate jaoks vaba päev. Sel aastal langeb taasiseseisvumispäev laupäevale ning esmaspäevast reedeni töötava inimese jaoks on riigipüha sel aastal vabal päeval. Kui majandustegevuse tõttu ja töötajale kehtestatud graafiku alusel on vajalik töötada ka taasiseseisvumispäeval, siis eeldab seadus, et töötajale makstakse kahekordset töötasu.
Eesti Vabariigi rahvus- ja riigipühad, millele eelnevaid tööpäevi lühendatakse, on uusaasta, Eesti Vabariigi aastapäev, võidupüha ja jõululaupäev. Seega 19. augustil ei ole tööandja kohustatud lühendama töötajate tööpäeva kolme tunni võrra. Samas on mitmed tööandjad kehtestanud lisasoodustusi, nagu näiteks riigipühale eelneva tööpäeva lühendamine. Tegemist on tööandja vabatahtliku soodustusega, milles lepitakse üldjuhul kokku töösuhte alguses või ettevõtte töökorraldusreeglites. Soovitame uurida, ehk on ka teie töökohas nii tehtud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare