6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedAstronoomilised vaatlused Rapla keskväljakul

Astronoomilised vaatlused Rapla keskväljakul

Rapla keskväljakule üles seatud teleskoobiga sai laupäeva, 10. septembri õhtul vaadata Kuud, Jupiteri ja Saturni. Tänu selgele taevale olid kõik taevakehad nähtavad. Vaatluse viis läbi füüsikaõpetaja Martin Vällik, kes oli selleks puhuks kohale toonud oma isikliku teleskoobi.

Õhtu jooksul käis Rapla keskväljakult läbi üle kolmekümne huvilise, kes kõik said oma silmaga läbi teleskoobi vaadata nii Kuud kui ka kahte Päikesesüsteemi gaasihiidu. Kes soovisid, said läbi teleskoobi ka oma telefoniga pilti teha. Nii mõnelgi külastajal jäi sellest õhtust oma telefoni kaunis Kuu pilt, mida ainult telefoniga poleks võimalik teha.
Täiskuu paistis sel õhtul väga kaunilt. Õnneks oli taevas selge ning pilved vaatlusi ei häirinud. Tiheda pilvkatte või veel hullem, vihmasaju korral oleksid vaatlused ära jäänud. Kuna Martin Vällik on Tallinna Inglise Kolledžis füüsikaõpetaja, tegi ta kohaletulnud inimestele ka lühikese sissejuhatuse Kuust ja tegelikult astronoomiast laiemalt. Ta tõi välja huvitava tähelepaneku, et Maa ümbermõõt on ligikaudu 40 000 kilomeetrit ja Kuu keskmine kaugus Maast on sellest täpselt kümme korda suurem ehk 400 000 kilomeetrit. Läbi teleskoobi vaadates olid näha nii Kuu kraatrid kui ka muud pinnareljeefid. Ühtlasi oli vaatluse käigus väga selgelt tajuda Maa pöörlemine, sest teleskoopi tuli pidevalt nihutada, et Kuu ikkagi fookuses püsiks.
Kõik kolm taevakeha – Kuu, Jupiter ja Saturn paistsid 10. septembri õhtul idataevast. Jupiter asus Kuust veidi põhja pool ning Saturn oli Kuuga võrreldes lõuna pool. Ka mõlemat planeeti oli näha palja silmaga, kuid läbi teleskoobi avanesid hoopis teistsugused vaated. Jupiteri vaatlusel oli hämmastav asjaolu see, et läbi teleskoobi oli lisaks planeedile endale näha ka selle neli suuremat kuud. Kaks nendest – Io ja Europa asusid kõrvuti planeedi lähedal ning moodustasid justkui Ö-tähe. Callisto ja Ganymedes asusid planeedist kaugemal, kuid kõiki nelja kuud oli siiski näha. Neid nelja kuud tuntakse Galilei kuudena, sest nende avastamise au kuulub just Galileo Galileile.
Saturn on eriline planeet oma rõngaste tõttu ja mitu inimest uuris, kas läbi teleskoobi on need nähtavad. Tuli välja, et on. Kuigi palja silma jaoks paistis Saturn taevas tuhmimalt, oli see läbi teleskoobi selgem kui Jupiter. Pilt oli kohe nii selge, et rõngaste ja planeedi vahel oli näha ka väikest tühimikku.
Astronoomilised vaatlused said Rapla keskväljakul alguse laupäeva õhtul kell 21. Selleks ajaks oli juba piisavalt pime, et näha tähistaevast. Oodatud olid sinna kõik huvilised ning õhtu jooksul käis neid sealt läbi üle kolmekümne. Kui selleks ajaks oleks veel keskväljakut valgustanud tuled kustutatud, oleks taevast eriti selgelt näha olnud. Suure Vankri leidsid kõik kohaletulnud inimesed üles, aga juba keerulisem oli üles leida teisi tähtkujusid. Martin Vällik suunas huviliste pilgud veel ka Põhjanaela ja Veega poole, mille ta väga hõlpsalt tähistaevast tuvastas.
Sellised vaatlused toimusid Rapla keskväljakul esmakordselt. Vällik tõdes, et edaspidine vaatluste korraldamine Raplas ei ole välistatud. Seekordne üritus oli seotud Rapla kultuurikeskuse kinotreppidel asuva näitusega. Jätkuvalt on seal üleval pildid taevakehadest. Vaatlus keskväljakul kestis pisut rohkem kui poolteist tundi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare