7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
TarbijaKõrvitsa-õunamoos astelpajuga

Kõrvitsa-õunamoos astelpajuga

Kõik, mida annab purki panna, tasub sel aastal kindlasti moosiks ja hoidiseks teha. Maa-vanaemade keldrite sisu on ka aina rohkem väärtustatud. Erinevaid moose ja hoidiseid on meilgi kodus läbi aastate tehtud.
Rohkem mäletan seda, kui tehti tavapäraseid maasika-, vaarika-, õunamoose, kuid ühel hetkel hakkasid tulema ka letšod, alõtšamoosid, vaarika-rabarberi segumoosid ja muud huvitavad kooslused. Selleks, et talvel oleks lõbusam seekordse retsepti tulemust, kõrvitsa-õuna-astelpaju moosi purke keldrist tuua, on mu ema neile ka huvitavate nimedega sildid pandud: Kuldne moos, Kullateraga keedus, Kodune kuldne, Puhas kuld, Aurum jne. Ja koostisosad kirjutab ta vahel üldse ladina keeles.
Mu emale meeldib alljärgneva moosi juures asjaolu, et ta saab peale moositegemise ära kasutada ka astelpaju marjade kestad (seepärast ta ka ei keeda marju enne), mis sõelumisega alles jäävad. Need ta kuivatab ja nokib neist välja seemned, mis ta ära jahvatab. Kestadest (ja ka lehtedest) saab teed teha, pudrule panna või niisama ära süüa. Jahvatatud seemneid kasutab mu ema aga leivajahus või pudru peal. Kasulikku astelpaju ei saa ju raisku lasta.
Sarnast moosi on kunagi tehtud ühel hoidistemessil, kus see ka võidu tõi. Seal on veel kasutatud apelsini, mida aga ei pea kasutama. Mu emale tuli aga mõte sellist moosi teha siis, kui korraga oli käes palju kõrvitsat, valget klaari ja astelpaju marju.
Alljärgnevad kogused on mõeldud 8-liitrise poti kohta ja kokku sai sellest 21 300 ml purki.

Vaja läheb: pool suurt kõrvitsat, umbes 2 kg õunu, 0,5 l astelpaju mahla, vähemalt 2 kg suhkrut, peaaegu 1 kg moosisuhkrut

Tee nii: Tükelda kõrvits ja kalla tükid potis üle suhkruga ning lisa hästi natukene vett. Lase seista natuke aega. Tükelda õunad ja pane need koos kõrvitsatükkidega keema. Lase madalal kuumusel keeda, ise pidevalt segades, kuni kõik on pehme. Lisa läbi sõela aetud astelpajumahl. Keeda veel 10-15 minutit. Kui lõpupoole moos veel üsna vedel on ja maitse juba üsna hea, võib lisada moosisuhkrut, et segu paksemaks läheks.
Serveerida moosi näiteks väheses õlis kergelt praetud saiaviilul.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare