-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedFilmifestival Kaader otsib neid, kes toetaksid nõu ja jõuga

Filmifestival Kaader otsib neid, kes toetaksid nõu ja jõuga

Noorte filmifestival Kaader algab peagi. Start antakse 21. oktoobril Rapla gümnaasiumi juurest ja järgmise 24 tunni jooksul tuleb noortel valmis saada kuni 8-minutiline film. Valminud filmide esilinastus toimub 22. oktoobri õhtul Rapla kinos.

Tiimide registeerimine festivalile hetkel käib ja korraldajad ootavad ka aktiivselt nõu ja jõuga kaasaaitamist festivalile. Rahaliselt festivali toetanud ettevõtete vahel läheb loosi ka võimalus tulla Raplamaa Sõnumite podcastis oma tegemisest rääkima.
Et teada saada, mida selleaastane festival toob ja kuidas on Kaader nii elujõuline püsinud, esitasime festivali projektijuhile ja peakorraldajale Rando Aavale mõned küsimused.

Kas midagi on sel aastal sellist, mida varem pole olnud, või on tegemist vana hea Kaadriga?
Eks me korraldajatega oleme igal aastal mõelnud, mida teha uut ja paremini. Tänavusel aastal näiteks salvestame kaasahaarava telemängu, mis avalikustatakse meie meediakanalites enne Kaadri algust. Salvestuse teeme linnas, Event Centeriga koostöös valminud ägedas stuudios ehk siis ise tahame väga professionaalset tulemust ja kindlasti noortele ka väikest kogemust telestuudio maailmas. Selle meie jaoks uue asja saame ellu viia tänu Rapla Rehvikeskusele.

Kui palju praeguseks registreerunud tiime on? Mis on tagumine aeg, millal veel registreerida saab?
Hetkel jääb registreerunud tiimide arv kümne kanti, kuid arvestades varasemaid aastaid, ärkab suurem osa viimasel hetkel või päev hiljem. Ehk siis registreeruda saab 19. oktoobrini.

Mida filmisprint endast kujutab ja mil moel see Kaadri osa on?
Filmisprint kujunes välja mõni aasta tagasi koostöös Vesiroosi vilistlastega. Ehk lühidalt öeldes on Filmisprint Kaadri kolme tunni voor. Osaleda saavad need noored, kel Kaadri jaoks ei ole veel piisavalt vanust. Kaadrile saavad 15-aastased ja vanemad. Filmisprindi esikolmik jõuab samuti Kaadri esilinastusele Rapla kinos 22. oktoobril.

Millised auhinnad parimaid filmitegijaid ootavad?
Ma peakorraldajana pean sellele veel mõtlema. Tegelikult tulevad materiaalsed auhinnad erinevatelt Rapla ettevõtetelt. Nagu ikka, auhinnad annab välja Kaadri professionaalne žürii festivali esilinastusel.

Mis on Kaadri eesmärk?
Meie eesmärk on tugevdada Rapla noorte koostööd läbi filmide loomise. Seni on see eesmärk ka saavutatud, sest Kaader toob kokku vanu tegijaid ning loob uusi sidemeid noorte vahel. Ilmselt on ka filmitiimide jaoks see isegi olulisem kui auhinnad.

Mis on Kaadri edu saladus, et see ikka ja jälle kõnetab nii noori osalema kui pealtvaatajaid filme vaatama?
Edu saladus on kindlasti noorte ühtsustunne, mis tekib festivali korraldamisel. Noored näevad ja tunnevad omal käel, kuidas saab ideest lõpptulemus. Kaader on üks vähestest noortesündmustest Raplas, mis veel alles jäänud on. Festival toob kokku vanad tegijad, kes võibolla muudmoodi kokku ei saagi. Põnevust pakub kindlasti ka konkurents ja millegi – lühifilmi – loomine oma kätega.
Rapla noored on sõnaga “Kaader” Eesti kaardil ja kellelgi teisel sellist festivali pole.

Kes täpsemalt Kaadri korraldamise taga on?
Korralduse taga on suuresti Rapla gümnaasiumi õpilasesindus. Tagant utsitan noori mina. Samuti aitavad kaasa Rapla koolide vilistlased ja osalejad.

Mil moel Kaadrit toetada saab ja mille tarbeks toetus läheb?
Kaadrit saab toetada igatemoodi. Nii materiaalselt kui ka nõu/jõuga. Oleme ettepanekutele avatud. Suurem osa toetustest läheb filmitehnika rendiks ning esilinastuse otseülekande teostamiseks. Pean ka mainima ära, et otseülekanne valmib noorte poolt, kes on huvitatud telestuudio tööst. Noored saavad kätt proovida päris telekaamerate taga ja näha, kuidas toimib heli-, video- ja valgusrežii.
Koostöös Raplamaa Sõnumitega toome Kaadri esilinastuse ülekande kõikide huvilisteni. Samuti loosime kõikide ettevõtete vahel, kes toetavad rahaliselt Kaadri tehnilise poole teostust, võimaluse tulla oma ettevõttest rääkima Sõnumite uues podcastis.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Brenda
12. okt. 2022 18:18

Huvitav jutt ja arusamatus samuti? Kuidas te filmite? Kas äkki hoopis teete salvestusi? Ja kes on auväärt žürii ja see kange eestvedaja? Kuidagi salajane tundub see kõik. Tahaks ka poisi saata, aga…