spot_img
1.1 C
Rapla
Pühapäev, 29 jaan. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
TarbijaJuristi nõuanne: Töötasu alammäära tõusust peab töötajatele teada andma

Juristi nõuanne: Töötasu alammäära tõusust peab töötajatele teada andma

Lugeja küsib: Kas nüüd pean töölepinguid muutma, sest 1. jaanuarist 2023 tõusis töötasu alammäär?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Vastavalt töölepingu seadusele lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasu suuruses. Alates 1. jaanuarist 2023 on kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral 725 eurot ja tunnitasu alammäär 4,30 eurot. Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta ei tohi.
Lepingusse on soovitatav märkida töötajale makstava töötasu alammäär ning selle hetkel olev suurus. Juurde lisada selgitus, et töötasu alammäära muutumisel saab töötaja töötasu uue määra alusel. Samuti võiks märkida, kust leida infot kehtiva töötasu alammäära kohta.
Kui alammäär muutub, peab tööandja töötajatele sellest ka teada andma näiteks e-kirjaga või teatega kõigile töötajatele kättesaadavas infosüsteemis. On oluline, et info jõuaks töötajateni. Töölepinguid muutma ei pea.
Töötajal on igal juhul õigus töötasu alammäära tõusule, isegi kui tööandja pole võtnud vaevaks töötajaid sellest teavitada.
Töötasu alammäär muutus 1. jaanuarist 2023, mis tähendab, et 2022. aasta detsembrikuu töötasu arvestatakse veel 2022. aasta alammäära (654 eurot) alusel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused