7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedRiinimanda konverents keskendus teadusele ja loomingule

Riinimanda konverents keskendus teadusele ja loomingule

Rapla Riinimanda koorid tähistasid 35. tegutsemisaastat konverentsi ja kontserdiga. 7. jaanuaril toimus Rapla kinosaalis konverents „Teadus ja loovus“, kus astusid üles Riinimandast võrsunud tunnustatud teadlased ning loomeinimesed ja esitleti värsket raamatut “Riinimanda väärtused”. Peale konverentsi kulmineerus juubelipäev kontserdiga Rapla Maarja Magdaleena kirikus.

Vilistlaskonverentsil, mida juhtis Andero Uusberg, oli mõtteliselt kolm osa- esmalt rääkisid kolm Riinimanda vilistlast, kes oma tee leidnud teaduses, seejärel tutvustas Valter Uusberg Riinimanda väärtuste raamatut ning kolmandas, paneelarutelus räägiti loovuse ja väärtuste seostest.

Päeva alustas perearst Piret Rospu, kes rääkis libameditsiinist ja sellest, miks inimesed selle teaduspõhise meditsiini asemel valivad. Peamised põhjused, miks oma tervisemuredele alternatiivseid lahendusi otsitakse, on alternatiivmeditsiini poolt pakutavad näiliselt lihtsad vastused ja probleemide juurpõhjuste tedamine, võimalus olla eriline, saada lohutust ning kuuluda kuhugi. Rospu tõi näiteid ka uuringutest, mis on tõestanud, et alternatiivmeditsiinist ei ole kasu.

Teine teadlane, kes on Riinimandi kooris laulnud, oli metsandusteadlane Jürgen Aaosaar, kes rääkis, kuidas temast, Kivi-Vigalas maal kasvanust sai metsakasvanduse vanemteadur. Tema jutust tulid välja tõdemus, et metsandusega on seotud palju ebaõiglust ja rumalust ning põhjus ja tagajärg seost ei aduta.

Biotehnoloogi Ott Schelerit, kes nüüdsel ajal töötab TalTechis, on alati tagantkannustanud uudishimu ja talle meeldib ka noorte uudishimule võimaluse anda. Nii on mitmed Rapla Gümnaasimi noored käiunud TalTechis uurimustöid tegemas.

Paneeldiskusioonis arutlesid läbi mõnusa huumoriprisma näitleja Mikk Jürjens, näitlejad Ursel Tilk ja Eerik Robert Ots, telemees Kristo Elias ning teatrijuht ja lavastaja Uku Uusberg ja helilooja Pärt Uusberg loovuse ja väärtuste teemal. Kõik meenutasid mõningaid meeldejäävamaid hetki, mis neil Riinimandaga seoses on ja avalikustasid tsitaate ja ütlemisi, mis neid elus edasi on kandnud. Näiteks Pärt Uusbergi jaoks on üks olulisemaid lauseid, mida Urve neile inimeseks olemisest on õpetanud- „Mina olen mina, sina oled sina ja me oleme täiesti erinevad“. Pärt sõnas ka, et baasväärtuste tasandil on Riinimandas alati keskmes inimese hing ja heatahtlikus selle suhtes.

Juubelipäev jätkus Rapla Maarja Magdaleena kirikus kontserdiga, kus astusid üles Riinimanda lastekoor, Mitte-Riinimanda noortekoor ning Riinimanda vilistlaskoor. Dirigeerisid Urve Uusberg ja Pärt Uusberg.

Riinimanda on Urve Uusbergi asutatud kooriliikumine, kus on aegade jooksul laulnud üle 700 Rapla lapse ja noore. Lisaks koorilaulule tegeletakse Riinimandas teatri, kujutava kunsti ja teiste loomevormidega. Koori vilistlased on sageli rõhutanud koori rolli isiksusliku arengu toetamisel.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare