3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelEidapere kooli ähvardab sulgemine

Eidapere kooli ähvardab sulgemine

Õiglane teiste koolide suhtes või väikese koha lõplik väljasuretamine?

Eidapere kooli ähvardab sulgemine juba aastaid. Sellest sosistatakse volikogu tagatubades ja seda peljatakse kooli koridorides. Aastavahetuse eel muutusid sosinad valjuks aruteluks. Järgmisel kuul selgub kooli saatus – kas uuest õppeaastast lähevad uksed kinni või mitte.

„Minu jaoks pole küsimus, kas see kool sulgub, vaid millal,” ütles Kehtna vallavanem Tanel Viks kooli tuleviku arutamiseks kokku kutsutud rahvakoosolekul.
Kooli väikeses saalis on peaaegu kõik toolid hõivatud, samal ajal kui järjekord ukse taga ei paista lõppevat. Paar korda tuleb korraldajatel kõrval asuvast suurest saalist toole juurdegi tuua ning saalisviibijad nihutavad end tihedamalt kokku, et mõned tooliread veel ruumi mahutada. Kuulajate ees seisavad vallavalitsuse esindajad, kes püüavad selgitada, miks kooli sulgemise küsimus täna laual on. Sõnavõtte saadavad saalisviibijate pahased ohked.
„Eidaperest on viimaste aastatega kadunud kõik teenused, mis ühes asulas olema peaksid. Kool, lasteaed, rahvamaja ja raamatukogu on ainsad, mis veel on jäänud. See oleks ühe piirkonna lõplik väljasuretamine,” tõdeb kooli direktor Riina Tomingas. Piirkond on jäänud ilma raudteeühendusest, kauplusest, perearstist ja postkontorist.
Eidapere südames seisabki suur kompleks, kogukonna süda, kus toimetavad rahvamaja, raamatukogu, lasteaed ja kool. Tänavusel õppeaastal õpib Eidapere 9-klassilises põhikoolis 41 õpilast. Neid õpetab 10,5 koormuse jagu õpetajaid.

13 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
raplakas
11. jaan. 2023 12:30

Haige värk. Kehtna vallavalitsus tuleks pigem sulgeda.

raplakas
11. jaan. 2023 12:39

Haige värk. Pigem võiks Kehtna vallavalitsuse sulgeda.

asd
11. jaan. 2023 14:10

See vallavanem on nii ülbe, rääkinud siis normaalselt, mitte paukunud nagu lauda uks.
Inimene ei oska rahvaga üldse rääkida!!

Ei ole enam minu asi.
11. jaan. 2023 14:30

Kehtna Vallavanema tausta uurides selgub nii mõndagi. Võiks suhtlemiskoolitusse minna. Teadlik ja läbinähtav kooliõpetajate ja personali survestamine ning muidugi pahatahtlik pikaajaline haige riigipoliitika maakohtade väljasuretamise suhtes.

Ei ole enam minu asi.
11. jaan. 2023 14:32

See ei ole mitte ainuüksi Eidapere asula probleem, vaid üle Eesti väikeasulate eluolu pikaajaline väljasuretamise küsimus.

ekonoom
11. jaan. 2023 14:48

Ahoi, Kehtna vallavalitsus ja – volikogu – te ei saa enam öelda, et Eidapere kandi rahvas on passiivne, leige. Kas sellest tolku ka on tundub, et otsused ammu juba varem ära tehtud. Nii nagu ikka ja siis tuleb rahvas demokraatlikul viisil kokku kutsuda nö. lasta arvamusi avaldama. Kui Lelle – Pärnu rongi reisivõimalus inimestelt ära võeti, siis kogunes ka üllatavalt palju rahvast vastumeelt avaldama. Kuid sellest polnud mingitki kasu. Nii nagu oli Simson ja co eelnevalt otsustanud, nii tehtigi ära.

ekonoom
11. jaan. 2023 15:23

Võiks lasta õpetajatel õpetada ja lastel õppida. Kool ei ole ainult exseli tabel ja rahanumbrid.

pensionär
11. jaan. 2023 17:53

Iroonia: Tulge maale elama! Iga aasta riik jagab miljoneid maaelu arendamiseks. Küsimus: mida kus arendatakse. Maal pidevalt suletakse koole, poode, postkontoreid, nüüd päevakorral raamatukogud, jne.

Kutse
11. jaan. 2023 18:58

Kui Kehtna valla juhtijad ei hooli tõesti oma enda valla lastest, inimestest siis oleks ehk paras aega Eidaperel otsustama hakata, et minna tagasi Pärnumaale Vändra manu. Nii nagu ajalooliselt on pikka aega olnud. Põhja – Pärnumaa hoolib oma väikestest koolidest ehk rohkem.

ekonoom
11. jaan. 2023 20:04

Neile kes ütlevad et maja kus asub kool, on amortiseerunud. Vale puha. Maja on ehitatud küll nõuka aja lõpul ja materjalidega. Koolimaja poolsele osale on vaja teha küll remont ja katus ära vahetada + ventilatsioon. See kõik võtab raha. Kuid see ei saa olla põhjuseks, et majakomplaks tuleb maha lammutada, killustikuks teha ja uue raudteetrassi täiteks panna. Nagu mõni tegelinski on siin arvanud.

Kohalik
12. jaan. 2023 12:14

Koosolek oli ehe näide valla ametnike suhtumisest oma töösse ja aktiivsesse kogukonda. Kogukond oli ära teinud kohaliku omavalitsuse tegemata töö ja analüüsinud omavalitsuse hariduselu. Eriti masendav oli kuulda vallavanema arvamust, et vallal pole vaja hariduse arengustrateegiat, mis haakuks erinevate valla piirkondade eripäradega. Kogukonna esitatud argumendid, lahendused ja faktid olid asjalikult ning numbriliselt tõendatud. Valla esindajad suhtusid ettepanekutesse tõrjuva hoiakuga või faktide ja tegeliku olukorra mitte teadmisega. Pidevalt rõhutati rahalist võrdsust. Tõmbekeskustes ongi lihtsam toimetada, kuna sinna on koondunud rohkem inimesi. Vaadates suurt pilti, siis tõmbekeskused peavadki aitama väiksemaid kohti toime tulla ning aitama luua võrdsed võimalused elamiseks kaugemal ääremaal. Näha… Loe edasi »

omad vitsad peksavad
16. jaan. 2023 23:50

Kui te omale vallavalitsusse juhtkonda valida ei oska,kes teie huve kaitseb,kes siis praeguses olukorras süüdi on?
See on valede valikute tulemus.

Vassili Verbovkin
21. jaan. 2023 10:45

Kallid maa inimesed. Pöörduge meie armastatud Kaja Kallase poole ja ta aitab teid, et saaksite kooli sulgeda.