spot_img
-1.2 C
Rapla
Teisipäev, 31 jaan. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
ArtikkelHoiukodu rõõmud kaaluvad üles murekohad

Hoiukodu rõõmud kaaluvad üles murekohad

Umbes kolmekümnes loomapäästega tegelevas organisatsioonis on kodu ootamas rohkem kui 1000 kassi. Iga tänavalt tulnud kass aga sealt abi ei saa ja siin tulevad appi hoiukodud ja suure südamega inimesed, kes vabatahtlikult on valmis oma aega ja energiat loomade heaoluks panustama.
Üks selliseid inimesi Raplamaal on Kelly Sadivski, kellel on loomade eest hoolitsemise kogemust juba kaheksa aastat. Esimest korda abistas ta looma 15-aastasena ja see oli väga emotsionaalne kogemus. Kelly päästis vaid nädalase kutsika kevadkülmade käest kuudist, kus tema õed-vennad olid juba hukkunud. Kutsika eest hoolitsemine tähendas lutitamist ja pissitamist iga kahe tunni tagant. Tänu sellele juhtumile avastas Kelly enda jaoks loomamaailma ja toredad inimesed, kes olid juba selle sees.
Ta pole üle lugenud, kui paljudele loomadele ta on aastate jooksul hoiukodu pakkunud, kuid arvab, et kasse on olnud vahemikus 30-40. Lisaks on tema juures peavarju saanud koerad ja metsloomad, näiteks siilid, linnud ja kord ka väike oravabeebi.
Hoiukodu vajavad peamiselt just leitud ja vigastatud kassid. Kelly teeb alati koostööd erinevate MTÜ-dega (näiteks Eestimaa Loomakaitse Liit, Cats Help ja Pesaleidja), kellel on enamasti kassitoad olemas, aga karantiin on vaid ühel. „Siinjuures ongi just vaja hoiukodude ehk vabatahtlike abi. Kassituppa saab saata täiesti terve ja protseduuritatud kassi ja osa kasside puhul ei tule kassituba üldse kõne alla, aga kusagil peab ka tema turvaline kohake siin ilmas olema,” selgitas Kelly.
Hoiukodu murekohtadest toob ta välja vigastatud kasside tervise pärast muretsemise ja ajapuuduse. „Olles kahe väikelapse ema, ei ole mul kunagi aega üle, aga vigastatud loomad vajavad pidevat jälgimist ja ravimeid. Metsikumad kassid jällegi meeletut kannatlikkust ja sotsialiseerimist, viimane võtab kohe väga palju aega,” lisas Kelly.
Hoiukodu pakkumisel on muidugi ka oma rõõmud, kuna ilma rõõmudeta ei oleks inimesed valmis vabatahtlikuks hakkama. „Üle kõige pakub rõõmu kindlasti see, mida me loomadelt tagasi saame. Need tänulikud pilgud ja jäägitu armastus loomade silmis sulatab alati südame. Tegelikult pakub iga väikene asi rõõmu, näiteks metsiku kassi “pehmenemine” – esimene nurr ja ilma peksa saamiseta pai tegemine. Kohe ununeb kõik raskus ja katkised käed, sest siis me teame, et me oleme jälle saanud hakkama ja päästnud ühe katkise hingekese,” tõi Kelly välja suurimad rõõmud.
Muidugi on see hetk, kui hoiukodusse antud loom tuleb edasi saata kas päriskoju või varjupaika, hingeliselt raske ja emotsionaalne, kuna loomad on vabatahtlikule saanud lähedaseks. Kelly jaoks on see olukord lihtsam siis, kui ta suudab ratsionaalselt mõelda, et ta peab koha vabastama uutele hädasolijatele abipakkumiseks. Nende väga eriliste loomade puhul, kes väga südame külge kasvavad, on tal aga väike nipp – neile loomadele tuleb leida kodu enda tuttavate juures. „Siis sa tead alati nende käpakäigu kohta ja ei jää muretsema, kas otsus ära saata oli õige. Mina ei ole jätnud endale ühtegi looma, kellele olen pakkunud hoiukodu, aga kõik minu enda loomad on siiski olnud päästetud loomad,” sõnas Kelly.
Nii loomapäästega tegelevatel organisatsioonidel kui ka vabatahtlikel on loomade päästmisega käed-jalad tööd täis ja abivajajate hulk ei tundu kuidagi vähenevat, pigem loomade pealetulek suureneb iga kuu. Kelly arvates on kaks võimalust, miks see nii on: kas kodutuid ja abivajavaid loomi tekibki nii palju juurde või on inimeste teadlikkus MTÜ-dest suurenenud.
„Paraku aga ei teki hoiukodusid nii palju juurde ja on juhuseid, kus leitud loom ootabki tänaval, kuni talle on vaba koht, ja alles siis tuuakse ta tänavalt ära. Selline olukord on iga vabatahtliku õudusunenägu ja sellega leppida ei ole lihtne,” sõnas Kelly. Peale enda teab ta Raplamaal kolme hoiukodu, kuid see arv võiks olla palju suurem.
Kui kellelgi tekib mõte ja soov pakkuda loomadele hoiukodu, on Kelly sõnul kõige mõistlikum kirjutada otse väljavalitud MTÜ-le ja küsida infot, kuna nende igapäevatöö hulka kuulub ka hoiukodude nõustamine ja abistamine. „Mina usun, et kui on vähegi soovi anda oma panus hädas olevatele loomadele, siis midagi keerulist seal ei ole. Muidugi peab see olema läbimõeldud otsus, kas on aega ja järjepidevust, sest ükski loom ei ole mänguasi,” lisas Kelly.
Kellel soov lähemalt piiluda hoiukodu igapäevaellu, tasub minna Kelly Instagrami lehele reallifewithanimals.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused