-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedLumelükkajaid ootab 16- kuni 18-tunnine tööpäev (täiendatud kl 13.17)

Lumelükkajaid ootab 16- kuni 18-tunnine tööpäev (täiendatud kl 13.17)

Siim Jõgis

Öine lumesadu esitas lumelükkajatele tõsise väljakutse, kuidas teed lumevabaks saada. Kohati on masinad tee lahti lükanud, ent kohati on nii kõnniteed kui ka sõiduteed jätkuvalt kinni. Kehtna vallavalitsus kuulutas välja erilise hoolderežiimi alates 19. jaanuari hommikul kell 9-st kuni ilmaolude paranemiseni ning sealt edasi veel 24 tundi.

Kehtna valla teedespetsialist Villu Pihlakas selgitas, et selle režiimi kohaselt lükatakse lahti esmalt avalikud teed ja seejärel erateed. Kehtna valla teid lükkavad lumest lahti kõik brigaadid, kes selleks on määratud. Pihlakas ütles, et 19. jaanuari hommikul oli väljas kaksteist brigaadi. Ta prognoosis, et lumelükkajate tööpäev kujuneb 16 kuni 18 tunni pikkuseks. Ilmaennustuse kohaselt oleks pidanud maha sadama 5-10 sentimeetrit lund, ent tegelikkus üllatas hoopis suurema lumekogusega.
Veel tõi Pihlakas probleemina välja puude langemise teedele. Ka nendele olukordadele tuleb reageerida kiiresti. Ühest küljest on see päästeameti töö, kuid Kehtna valla teedespetsialist ütles, et jõudumööda reageerib sellele ka vald ise, kuigi oma saebrigaadi neil ei ole.
Kibe töö käib ka Märjamaa vallas. Sealne teedespetsialist Annika Urbel ütles, et neljapäeva hommiku seisuga olid lahti lükatud vallateed Varbolas, Märjamaal ja Kivi-Vigalas, kuid seda ei olnud tehtud veel Vana-Vigalas. Veel ütles Urbel, et vallateedel muudab töö keerulisemaks see, et lahti on lükkamata riigiteed.
Neljapäevahommikuse seisuga oli vallateedel lumelükkajaid väljas kümme ehk igas piirkonnas üks. Ka Urbel tõdes, et lumelükkajatel tõotab tulla pikk tööpäev. Seda enam, et lund sajab pidevalt juurde ning õhtuks lubatakse juba miinuskraade. Kuna hommikul ja päeval maha sadanud lumi on vett täis, tuleb teed lahti lükata enne seda, kui lumi õhtul jäiseks muutub ning töö kordades raskemaks teeb.

Rapla abivallavanem Rain Terras ütles, et neljapäeva hommikul olid väljas kõik lumelükkamise brigaadid, kellega vallal leping on. Kokku oli vallateedel 45 ühikut tehnikat. Nende seas olid sahad, traktorid, kopad ja puisturid. Kui peaks veel tehnikat vaja minema, on teenusepakkujatel olemas ka teatav reserv, ütles abivallavanem. Kokku on vallal leping üheksa teenusepakkujaga. Terras tõdes, et lund tuli maha palju ning järsult ja seetõttu on lumelükkajatel tööd palju. Terrase sõnul oli vähemalt esialgu olukord kontrolli all. “Hommikuse seisuga ei ole vallavalitsusse laekunud ühtegi kurtvat telefonikõnet,” ütles ta.

Ka Kohilas kehtib vallavanem Allar Haljasoru sõnul eriolukord. See tähendab, et lumelükkajad ei suuda kõiki lepingus ette nähtud tööülesandeid täita. “Kriisi Kohila vallas ei ole. Me teeme ära kõik mida tegema peab, aga see võtab praegustes oludes rohkem aega,” ütles vallavanem. Kohila alevis on tema sõnul olukord kontrolli all, kuid külavaheteedel on veel lahtilükkamata lõike. Kõik brigaadid on pidevalt väljas ning teid lume alt vabastamast. Vallavanem ei osanud siiski esimese hooga öelda, kui palju neid täpselt on. Murekohana tõi Haljasorg välja puud, mis võivad lume raskuse all tee peale kukkuda. Ta lubas, et ka seda olukorda jälgitakse ning reageeritakse vastavalt vajadusele. “Kõik brigaadid on väljas. Teeme kõik võimaliku, et teed oleksid läbitavad,” ütles Haljasorg.

Teehooldajad ei suuda riigiteedel tagada nõutavat taset

Tiheda lumesaju ja teedele langenud puude tõttu ei suuda teehooldajad tagada riigiteede nõutavat seisunditaset, teatas transpordiamet. Seetõttu kuulutasid nad Pärnu-, Rapla- ja Harjumaal välja tavapärasest erineva hoolderežiimi, mis hakkas kehtima alates neljapäeva, 19. jaanuari hommikul kella üheksast.

“Lühikese aja jooksul on maha sadanud enam kui 15 sentimeetrit märga lund, mis on murdnud teedele ka puid ja oksi. Kuigi kogu Pärnu-, Rapla- ja Harjumaa hooldustehnika on väljas, ei suudeta kõikjal tagada teede nõutavat seisunditaset. Liiklejatel tuleb olla väga ettevaatlik,” seisab transpordiameti teates.
Rasketest ilmaoludest tingitud tavapärasest erinev hoolderežiim kehtib Pärnu-, Rapla- ja Harjumaal neljapäeval kella 20-ni.
Ilmaprognoosi kohaselt on neljapäeval pilves ilm. Ennelõunal sajab kogu Eestis lund ja lörtsi, kohati tuiskab. Pärastlõunal lõuna poolt alates pilvisus hõreneb ja sadu lakkab. Õhu- ja teetemperatuur kõigub päeva jooksul nulli lähedal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare