7.2 C
Rapla
Laupäev, 13 apr. 2024
ValladKehtna valdIngliste piirkond hoiab enda lugu elusana

Ingliste piirkond hoiab enda lugu elusana

Kaisa Vahtmäe, Ingliste külavanem

Eelmisel reedel, 17. veebruaril oli Ingliste haridus- ja kultuurikeskus täis sagimist ja külavanemate õhinat. Pärast paari koroona-aastat leidis taas aset pidulik Ingliste piirkonna külavanemate tänuõhtu.

Piirkonnas on neli küla: Lau, Ingliste, Saidapere ja Pae. Kõikides külades kokku elas 2023. aasta jaanuari alguse seisuga 321 inimest. Korra aastas tunnustavad külavanemad piirkonna tegusaid elanikke, kes on saavutanud oma alal häid tulemusi, toetanud küla tegevusi või millegi erilisega hakkama saanud. Lisaks tõstetakse esile piirkonna kaunis kodu, aasta ema-vanaema ning aasta isa-vanaisa.

Sel korral algas tänuõhtu natukene teisiti. Esimesena astus lavale Juuru Teater, kes esitas sketšid teemal „Arsti juures. Ehk kui ikka inimene väga elada tahab“. Publikule etendus meeldis ning naeru jagus iga sketši juurde. „Kutsusime Juuru Teatri esinema, sest soovime alati midagi uut külarahvale pakkuda. Samas on tore, kui naaberpiirkonna näitlejad meile külla tulevad,“ selgitas Lau külavanem Aare Hindremäe.

„Kuni su küla veel elab, elad sina ka…ˮ – nii laulsid ansambli Rajacas noored poisid 45 aastat tagasi, aga selles lauses sisalduv murelik küsimus, mis meist saab, on jätkuvalt ajakohane. Oma piirkonnas tunneme, et me elame, aga täna on üha olulisem, et see ka väljapoole paistaks. Nende mõtetega algas tänuõhtu. Ingliste piirkonnas korraldatakse kogu aeg midagi, kuid kaugemalt seda väga tihti ei nähta. Ingliste piirkond ei ole igav ääremaa, vaid täies elujõus Kehtna valla osa.

Külaliste hulgas olnud Kehtna vallavolikogu liige Hendrik Ross, kes juhib külaelu tegemisi Keava külas, kiitis õhtu korraldust ning lisas: „Hea külarahvas, teil on volikogus oma piirkonna esindaja. Te peate oma esindajat rohkem innustama enda probleemide eest seismisel. Tema peaks olema teie esimene abiline.“

Tänuõhtut külastas ka Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Tanel Talve. Tema sõnul on Ingliste tegemised väga muljetavaldavad. „Olen käinud paljudes Eesti külades, aga sellist tunnustamist ja tänamist ei ole ma veel näinud,“ kiitis ta. Lisaks rõhutas ta, et piirkond ise peaks omalt poolt rohkem toetama ja tänama oma eestvedajaid, et nende jõud ja tahe ei raugeks.

Sel korral anti välja üheksa tänu, mis külavanemate sõnul on üsna tavapärane suurusjärk. Saidapere külavanem Kadi Lee lisas uhkusega: „Meie piirkonnas leidub igal aastal tänu väärivaid inimesi palju. Meil lihtsalt on tublid ja edumeelsed elanikud.“

Tunnustuse pälvisid:
Raili Vaarpuu, Ingliste piirkonna bowlingumeister
Ott Meinberg, Ingliste piirkonna jäärajameister
Heiki Peterson, Ingliste piirkonna abimees
Anne Vaarpuu, Ingliste piirkonna eakate eestvedaja
Monica Leinberg, Ingliste piirkonna tubli ettevõtja
Kalju Kalda, Ingliste piirkonna toetaja
Siiri ja Aare Leinberg, Ingliste piirkonna kaunis kodu
Helle Ert, Ingliste piirkonna ema ja vanaema
Jüri Lepikult, Ingliste piirkonna isa ja vanaisa

Tänamine oli väga emotsionaalne ning kohati valati ka rõõmupisaraid. See on üks osa aastast, kui rõhk on ainult heal ning kõik saavad näha, kui palju positiivsust võib ühes väikses piirkonnas olla.

Pärast tänamist said kõik proovida ukrainlaste valmistatud hõrgutisi. Ingliste piirkonnas elavatest Ukraina peredest osales tänuõhtul kaks. Ukraina perenaised valmistasid kapsarulle ja magusaid küpsiselaadseid maiustusi. Kõik see oli väga maitsev ning külaelanikud kiitsid neid toite. Kohalik perenaine Eva Ammermann tegi piduliku ürituse tarbeks rullbiskviiti.

Tantsuks mängis Ingliste piirkonna ansambel MMK, kes on vaieldamatult kohalike lemmik.
Kui me kõik hoiame oma kodukanti, hoiame iseennast ja oma peret, oleme valvsad ümbritseva suhtes, ei jäta kedagi üksi ega lase kellelegi haiget teha, õpime üksteist kuulama, siis saame kõik koos areneda ja kasvada. Need headuse sädemed loovad ühist ja head energiat, mis aitab meid kõiges ja kõikjal. Igal Eesti külal on oma lugu. Ingliste piirkonnal on oma lugu. Ja meie hoiame seda lugu elusana!

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare