6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusKehtna vallavalitsuse vastulause

Kehtna vallavalitsuse vastulause

Tanel Viks, Kehtna vallavanem

Raplamaa Sõnumites ilmus 5. aprillil artikkel, mille pealkiri oli „Kehtna vald laenab riigilt 3 miljonit eurot“. See lause ei ole korrektne ja on pigem segadust tekitav.

KOV-idele ei laena raha riik, vaid ikkagi pank või pangad. Teatud tingimustel on KOV-idel võimalik riigilt saada ka erakorralist toetust juhul, kui KOV on riigipoolse saneerimise all ning analüüs ütleb, et lühiajaliselt ei ole võimalik ilma riigipoolse toeta hakkama saada.
Kehtna valda see kindlasti ei puuduta – meie finantspool on hästi juhitud. Rahandusministeerium hindas seitsme parameetri alusel Eesti linnade ja valdade finantsvõimekust. Kehtna valla hindeks oli 3,71 ehk siis TOP 20 mahtuva tulemusena KOV-ide lõikes.
Kui aga teema jutuks, siis siinkohal on võimalik ka täpsemalt KOV-ide laenutemaatikat valgustada.
Kuidas käib KOV-i laenu võtmine ja miks seda tehakse? Laenu võetakse ainult ja ainult investeeringute või investeeringute omaosalus(t)e katteks. Püsikulude katteks laenu võtmine on välistatud. Selleks on ette nähtud terve protseduur:
– esmalt kirjutatakse laenusumma valla eelarvestrateegiasse ja laenukoormusele on ette nähtud netovõlakoormuse maksimumpiir 60% KOV-i eelarve põhitegevuse tuludest;
– volikogu kinnitab eelarvestrateegia;
– eelarvestrateegia alusel tehakse konkreetse aasta eelarve, kus kajastub ka võetav laen;
– volikogu kinnitab eelarve;
– volikogu kinnitab laenuvõtmise oma otsusega;
– laenuvõtmise otsuse alusel viiakse läbi laenuhange;
– võitnud pangaga sõlmitakse laenuleping, kusjuures sisse läheb klausel, et laenu võetakse välja vastavalt vajadusele, mitte ei tehta seda korraga kogu laenusumma piires.

Seega on protsess mitmekordselt kontrollitud, kaalutletud ja ükski vastutustundlik KOV niisama raha ei laena.
Täna me näeme üle Eesti raskustes valdasid ning valdavalt on põhjuseks see, et laenu on võetud, kuid valla tulude prognoos ei ole vastavalt prognoosidele kasvanud või on koguni kahanenud ning laenu teenindamisega tekivad probleemid.
Olen kindel, et nii Kehtna vald kui ka Raplamaa vallad tervikuna on käitunud laenuotsuseid tehes vastutustundlikult ja teevad seda ka edaspidi.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ants
13. apr. 2023 20:40

Ja kes on need oinad kes kõik selle kinnimaksavad ?

peetrus
1. juuni 2023 19:31

Ikka elavad.. ikka ikka. Terve maailm laenab ja elavad mõnusalt, ainult kilplane-eestlane vireleb ja kardab oma varju…