3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedÜle-eestiline jutuvestmisfestival Ööbikuööd kaasab kogu Raplamaad

Üle-eestiline jutuvestmisfestival Ööbikuööd kaasab kogu Raplamaad

Anne Ummalas,
Eesti Rahvakultuuri Keskuse rahvakultuurispetsialist Raplamaal

Eesti Rahvakultuuri Keskus korraldab kolmandat korda jutuvestmisfestivali Ööbikuööd, mis toimub üle-eestiliselt kuni 20. maini. Festivali keskseks ideeks on kuulamine kui kogukondi liitev praktika.

Jutuvestmine puudutab meie hingekeeli lapse, noore ja täiskasvanuna. Seega on Eesti Rahvakultuuri Keskuse sooviks, et ükski sihtgrupp ei jääks lugude kuulamise maagilisest köidikust välja. Raplamaa sündmustel jutustavad kohalikud jutuvestjad, saab kuulata muusika-, loodus-, ja inimkeeli. Nautida vestlusi kirikus ja looduses, vaikselt olles ja matkarajal aktiivselt liikudes.
Meie sündmuste fookus Raplamaal on kohalikul lool. Kui teha tuur ümber maakonna koos festivali sündmustega, saab nii hingele kosutust aga ka praktilisi teadmisi maakonnast. Oma kodupaiga saladuste teadmine annab uue vaate ning viib pealiskaudsest, nähtavast maastikust oluliselt sügavamale.
Festivali eestvedaja, Eesti Rahvakultuuri Keskuse suulise pärandi spetsialist Helena Käbin on öelnud, et festivali pärliks on väliskülaline – jutuvestja Pauline Seebregts Hollandist, kes vestab jutte eksootiliste pillide saatel. „Lisaks suurele jutuvestmisõhtule pakub Pauline jutuvestmishuvilistele jutuvestmise meistriklassi, milles jagab selle kauni kunsti parimaid praktikaid ja nippe paremaks vestmiseks. Taoline meistriklass on lisaks kohalikele jutuvestjatele mõeldud veel näiteks pedagoogidele, teatriinimestele, koolitajatele jt, kelle töö hõlmab avalikku esinemist ja narratiivseid elemente“.
Jutuvestmisfestival Ööbikuööd on loodud jutuvestmise kui ajatu ja olulise kultuurilise nähtuse tähelepanu keskpunkti tõstmiseks ja meie elava pärandi kogemiseks mitmetes erinevates vormides. Festivalil on tähelepanu ka Eesti väikekeeltel, mis on piirkondlike identiteetide alustalaks.

Rohkem teavet sündmuse kohta leiab Eesti Rahvakultuuri Keskuse kodulehelt www.rahvakultuur.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare