1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArvamusEKRE ja Reformierakond valetasid enne valimisi

EKRE ja Reformierakond valetasid enne valimisi

Andres Kalvik,  Eesti Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimees

Rapla valda juhtivad EKRE, Reformierakond ja valimisliit Sidus Rapla tegid rahvusvahelise lastekaitsepäeva eel toreda “kingituse” väikelastega peredele. Uudis lasteaia kohatasu tõusust mõjus ilmselt paljudele kui sahmakas jääkülma vett krae vahele.
Populistlik oleks kohatasu tõstmist olemuslikult hukka mõista – sellele libedale teele ma ei lähe. Täna on lasteaia kohatasu keskmiselt veidi üle 40 euro. See ei ole väike summa, kuid arvestades inflatsiooni ja haldamiskulude märkimisväärset tõusu, on kohatasu mõningane kergitamine põhjendatud. Kuid kas just praegu on otstarbekas seda teha niivõrd suures ulatuses, koguni kolmandiku võrra? Sellega ei saa ma nõus olla.

Mida enne valimisi lubati?

Suurem osa inimesi pöörab poliitiliste organisatsioonide lubadustele tähelepanu enne valimisi. Aga kasulik on valimisprogramme sirvida ka siis, kui erakonnad ja valimisliidud on saanud kohalikelt inimestelt mandaadi oma lubadusi ellu viia. Rapla valla 2021. aastal sõlmitud koalitsioonilepingust vaatab hariduspeatüki alt vastu muuhulgas lubadus: “Vabastame 3 ja enama lapsega perede kõik lasteaiaealised lapsed lasteaia kohatasust.”
See on vastuolus 1. septembril kehtima hakkavale uuele korrale, kus kärbitakse soodustusi saavate perede ringi. Edaspidi vabastatakse pere teine laps kohatasust 50% ulatuses ja kolmas laps 100% ulatuses. Punkte, mis halvendavad oluliselt just paljulapseliste perede toimetulekut, on veel.
Kui varem arvestati soodustuste määramiseks kõiki pere lapsi, kes käivad lasteaias või õppisid üldhariduskoolis, siis sügisest loetakse ainult lapsi, kes käivad lasteaias. See tähendab, et täishinda tuleb maksta näiteks kolmelapselisel perekonnal, kus kaks last on kooliealised ja üks lasteaiaealine.
Lastega perede toetamise vähendamine on kujunenud Eestis murettekitavaks trendiks, kusjuures mõlemal juhul on kaasosaliseks Reformierakond. Ka Riigikogus soovib koalitsioon vähendada peretoetusi, mis olid pool aastat tagasi pea üksmeelselt – sealhulgas ka Reformierakonna saadikute poolt – heaks kiidetud. See on väga halb praktika ja suurendab ebakindlust lastega perede hulgas. Mitme samaaegse kriisi ajal laste ja perede kindlustunde vähendamine on minu hinnangul vastuvõetamatu.

Valel on lühikesed jalad

Kuid nüüd kõige olulisemast. EKRE ja Reformierakonna valimislubadusi ei saa uskuda (valimisliidu Sidus Rapla programmi ei õnnestunud mul leida – kas seda üldse oli?)! Viimatiste Riigikogu valimiste programmis lubas EKRE: “Vähendame lasteaia kohatasu.” Reformierakond oli veidi vaoshoitum: “Rakendame järkjärgulisi meetmeid lasteaia kohatasu kaotamise suunas, et ühelgi lapsel ei jääks majanduslikel põhjustel lasteaias käimata.”
See on järjekordne tõestus Rapla vallajuhtide kahepalgelisusest – enne valimisi antud lubadused ei haaku reaalse tegevusega. Oluline on märkida, et kohatasule lisandub ka söögiraha ja arvestades, et Rapla valla elanike mediaantöötasu on pisut üle 1200 euro, siis kulub pelgalt lasteaias käivatele lastele märkimisväärne osa sissetulekust. Võrdluseks on paslik tuua ära ka mõne sarnase suurusega omavalitsuse lasteaia kohatasud: Kehtna vallas 35-38 eurot, Türi vallas 36 eurot ja Järva vallas 25 eurot.
Kavatsen antud teemal teha järelepärimise Rapla vallavanemale Gert Villardile, et kohatasu tõstmise täpsemad asjaolud ja kaasnevad mõjud välja selgitada. Muide, 16. mail Rapla vallajuhile saadetud avalikule selgitustaotlusele, mis puudutab keskväljaku ehitustöö hanget, millega tekitati vallale kahju rohkem kui 400 000 euro ulatuses, ei ole ma siiani vastust saanud.

 

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ants
1. juuni 2023 19:19

Andres, pöördun sinu poole kohe nime ja “sinaga” … anna andeks ! Aga, tahan öelda, et ma ei ole ammu lugenud niivõrd elavaid ja õigeid tekste ! Võin julgelt öelda, et juba mitmendat korda loen põnevusega iga su sõna, loen ridade vahelt ning püüan aimata su mõtteid nende lausete moodustamisel. Mind täidavad emotsioonid mida saab kirjeldada sõnadega “aga ma ju hoiatasin enne valimisi”. Kirjutasin mitmeid kommentaare ja lootsin, et eestlane ei ole selline lammas, et astub taaskord samasse pange … heh, eksisin ! Meie viga on see, et me ei mäleta ajalugu. Ka need valimised on juba ajalugu … mulle… Loe edasi »

Andres Kalvik
2. juuni 2023 23:53
Vasta  Ants

Hea Ants! Aitäh tagasiside eest! Minu seisukoht on, et valimisprogrammi ja lubadustesse tuleb suhtuda täie tõsidusega. Kui Sul on veel mõtteid, kuidas elu Raplas paremaks teha, siis võta minuga julgelt ühendust [email protected]

Margus Jaanson
7. juuni 2023 21:38

ma ei tea, kes sa oled ja kust sa tuled, ega ei taha teada ka. Tsitaat “Sidus Rapla programmi ei õnnestunud mul leida – kas seda üldse oli?)”! see on solvav, ükskõik millisele kodanikeühiskonna organisatsioonile võid seda ka laiendada isikule, kes on teinud tööd mida Keskerakond ei ole suutnud teha Raplas – ei ole seda maailmavaatelist osa siin olemas! Katsu peeglisse vaadata ja seejärel otsi Keskerakonna programm KOV valimistel Rapla vallas! Kui sul ei ole aega süveneda, kellega sa räägid ja mida suust välja ajad, siis talupojatarkus ütleb lihtsalt, kui sa tuled võõra õue peale kaklema, mida koduomanik peab tegema,… Loe edasi »

Andres Kalvik
8. juuni 2023 13:02

Hea Margus, kas Te jagaksite siin kommentaariumis valimisliidu Sidus Rapla valimisprogrammi?