7.2 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
UudisedRaplamaa parimad ettevõtted

Raplamaa parimad ettevõtted

Raplamaa parimate ettevõtete konkurss on Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse (RAEK), Raplamaa Omavalitsuste Liidu ja Raplamaa Partnerluskogu läbiviidav kõrgeim maakonna tunnustus ettevõtetele ja ettevõtjatele, kelle tegevus ning eeskuju on enim mõjutanud Raplamaa inimeste heaolu, suurendanud elanike tööhõivet ja sissetulekuid, muutnud maakonda atraktiivsemaks selle elanikele, külastajatele, investoritele; on aidanud kaasa maakonna positiivsele mainele ja arengule.

Hindamise aluseks olid kandidaadi 2022. aasta tegevus ja majandustulemused. Konkursile esitati kokku 57 kandidaati, kellest unikaalseid ettevõtteid oli 50. Eripreemia pälvis üks õpilasfirma.

Käesoleva aasta nominendid on tähestikulises järjekorras teie ees. Võitjad selguvad 15. juunil toimuval Raplamaa parimate ettevõtjate tunnustamisel.

ÄRITEGU

N&N Invest Grupp OÜ – uue Espaki ehituspoe avamine Raplas. Vaatamata paljudele väljakutsetele avas ettevõte Raplas Tallinna mnt ääres avara ehitusmaterjali- ja tööriistakaupluse. Varasem kauplus asus ca 800 ruutmeetril, uue poe kogupindalaks planeeriti 3000 ruutmeetrit. 2022. a 1. aprillil jõudis kätte kauaoodatud hetk, kui Espaki uus Rapla kauplus oma uksed avas. Kaupluse arhitekt on Arhitektibüroo Peil, ehitaja Mapri Ehitus. Ehituse maksumus oli 1,45 miljonit eurot ja seda aitas finantseerida Coop Pank. N&N Invest Grupp OÜ-s töötab 24 inimest ning käive oli 2022. aastal üle 7 miljoni euro.

OÜ HEPA – uue butiiktankla avamine Kehtnas. Raplamaa juurtega Hepa tanklakett avas 12. augustil 2022. aastal Kehtnas uue butiiktankla, mis on lisaks kütuse müümisele samal ajal ka toidukauplus ja mugavuspood, kust saab kõige muu kõrval leiba, saia, külmutatud toiduaineid, hügieenitarbeid ja letist ka kiirtoitu osta. Tankida saab ka öösel – siis toimib automaattankla. Ettevalmistustööd uue tanklakaupluse rajamiseks algasid ligi viis aastat tagasi. Varem asus samas kohas samuti Hepa tankla, kuid siis vaid müügikioskina. Uues tanklas töötab viis inimest. Hepa tanklaketti kuulub 11 tanklat Rapla- ja Pärnumaal. Kokku töötab ettevõttes 42 inimest.

Risti 1 PRKT OÜ – Risti keskuse avamine Raplas. 2021. a hoogustus Risti Keskuse ehitus Raplas Tallinna maantee alguses. See sattus materjalide kriisi ja inflatsiooni kõrghetkele. Ometi leiti lahendused kõikidele takistustele ja 2. juunil 2022 avati uus ja kaasaegne Risti keskus, kus tegutsevad Prisma, Pepco, BENU ja Circle K tankla. Kokku on keskuses ca 3800 m2 kaubanduspinda, lisaks tankla. Tööd saab ca 50 inimest, kellest üle poole töötab Prisma 2600 m2 pinnal. Kaubanduskeskuse idee autor on Erki Siitan osaühingust S Investments, kes tegi ära väga suure eeltöö. Hoone valmides müüdi kogu kompleks kinnisvara arendus- ja haldusettevõttele OÜ Vintselle, kelle portfelli kuulub üle 45 000 m² üüripinda Eestis ja Lätis.

UUSTULNUK

Careria OÜ. 2022. aastal otsustas Tallinnas tegutsenud kosmeetikatootja kolida rahulikumasse ja ummikutevabasse keskkonda Kohilasse, kus soetati Jõe tn endise ehitusettevõtte ulatuslik kinnistu. Careria on siiatulekuga ise väga rahul ja peab Kohilat ettevõtlusega tegelemiseks väärt kohaks. Careria põhitoodang on küünelakid, toodangust ca 70% läheb ekspordiks. Praegused eksportturud on Soome, Hispaania ja Saksamaa. Kaubamärgid on Wild&Mild, Art 2C ja Lovmost.

CP Horses OÜ. Ettevõte on loodud 2022. aastal eesmärgiga pakkuda hobusekasvatajatele ja -omanikele mitmekesiseid teenuseid. Olles ise ratsutaja, hobuse omanik ja kasvataja, mõistab ettevõtte omanik suurepäraselt hobuste vajadusi nii kasvamiseks, igapäevaeluks kui ka sporditegemiseks. CP Horses OÜ on ametlik ja ainus KRAFFTi söötade ja NAFi toidulisandite ning hooldusvahendite edasimüüja Raplamaal. Teenustena pakub CP Horses hobuste-ponide ratsastust ja väljaõpet; hobuste-ponide treeningus hoidmist või ettevalmistust müügiks ja näitusteks; hobuste pügamist; individuaaltreeninguid oma hobusega.

Lillelausuja OÜ. Kohila vallas asuv ettevõte loodi 2022. aastal ning selle peamine tegevusala on lõikelillede kasvatamine ja töötubade korraldamine. Lilled kasvatatakse avamaal ja kütmata kasvuhoones. Hooaja siseselt kasutatakse vaid omakasvatatud materjali lilleseadeteks ja töötubadeks, mis on mõeldud väikestele gruppidele kõikides vanuserühmades. Töötubade sisu on pärgade ja lillekimpude valmistamine. 2022. a tegi eriliseks tellimus, millega sooviti lilleseadeid Vabariigi Presidendi Roosiaia vastuvõtule. Edaspidi on plaanis avada oma lilleküün, kus saab erinevaid sündmusi korraldada.

VÄIKE JA TUBLI

Autorevol OÜ. Purila külas Rapla vallas toodetakse männikooremultši Baltic Bark’i kaubamärgi alt, mida kasutatakse iluaianduses ja haljastuses. Ettevõte on tegutsenud 22 aastat ja viimase 10 aasta jooksul on vaatamata tootmise automatiseerimisele töötajate arv suurenenud kolmelt üheksale. 2022. a saavutati esimest korda müügikäive üle miljoni euro. Autorevol OÜ toetab järjepidevalt kohalikku kogukonda.

Koolitaja OÜ. Ettevõte asutati 2011. a, mil renoveeriti ning sisustati 40-kohaline õppeklass Raplas. Peamine tegevusala on täiskasvanute täiendõppe elluviimine. Alates 2020. a koolitatakse neljal sotsiaalvaldkonna erialal: lapsehoidja, tugiisik, hooldustöötaja, tegevusjuhendaja. Õppekavad järgivad erialaseid kutsestandardeid ning kursuse lõpetajad saavad koolituse tunnistuse alusel taotleda kutset. Koolitaja OÜ on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner. Põhikohaga on tööl kaks koolitusjuhti ja üks koolitusassistent. Lisaks antakse tööd üle 25 koolitajale.

Külmaline OÜ. 2010. aastal asutatud ettevõtte peamised tegevusalad olid kodumasinate remont ja õhksoojuspumpade müük ning paigaldus. Õhksoojuspumpadele on lisandunud õhk-vesisoojuspumbad ja maaküte, mida müüakse, paigaldatakse, remonditakse ja hooldatakse. Asutamisest alates tegeletakse ka kaubanduslike ja tööstuslike külmutusseadmete paigalduse ja remondiga ning sõidukite kliimasüsteemide täitmisega. Lisandunud on veoautode külmasüsteemide hooldus ja remont. Külmaline OÜ kliendiks on näiteks alates 2015. aastast “Meie” kaupluste keti kõik poed. Ettevõttes töötab 9 toredat, entusiastlikku ja kogemustega töötajat.

RABAV TOODE

AS Salutaguse Pärmitehas – Savor-Lyfe CA innovaatiline taimne juustu maitseaine. Innovaatilist taimset juustu maitseainet toodetakse Rap­lamaal Salutaguse Pärmitehases pärmiekstrakti baasil. Juustumaitseline pärmipulber sobib kastmete, vorstide, taimsete toodete ja teiste valmistoodete jaoks. Toode on juba leidnud kasutust erinevates retseptides Taanis (juustuvorstid) ja Inglismaal (vegan-tooted).
AS Salutaguse Pärmitehas kuulub Kanada kontserni Lallemand. Käesoleval ajal töötab ettevõttes keskmiselt 170 töötajat. Ettevõttes toodetakse inaktiivseid pärmitooteid, veinitoodete segusid, pärmiekstrakte, loomasööda tooteid, vedelpärmi, bioloogilisi taimekaitsevahendeid, vinassi.

Pillitöökoda Härmoonik OÜ – Teppo-tüüpi lõõtspillid. Pillitöökoda tegeleb põhiliselt kvaliteetsete Teppo-tüüpi lõõtspillide valmistamise ja arendamisega. Enamik pillidetailidest valmistatakse suure uhkusega ettevõtte enda töökojas, mis tagab parema koostekvaliteedi ja võimaldab hõlpsamini sisse viia erinevaid uuendusi, mis nüüdseks on teinud valminud pillid omasuguste seas eriliseks ja omanäoliseks. Tegemist on maailmas ainulaadsete pillide tootmisega Märjamaa vallas. Pillimeister Leho Laaser on lisaks valmistanud ka plekkvannidest kontrabasse ja erinevaid kandleid, kitarre ja mandoliine.

Tohi Distillery OÜ – džinnimaitseline marmelaad tumedas šokolaadis. Innovatiivne kombinatsioon tuntud Minna marmelaadide tootest ning piirkonna kuulsast TOHI džinnist. See suurepärane kooslus näitab, kuidas piirkonna ettevõtjad teevad omavahel koostööd. Toode ise on nii eriline, et vaevalt kuskil mujal džinnimaitselist marmelaadi saada oleks. Kena pakend, mis sobib suurepäraselt ka ärikingiks. Tohi Distillery OÜ toodab tunnustatud Eesti käsitöödžinni Kohilas Tohisoo mõisa endises viinavabrikus. Samasse hoonesse on nüüdseks rajatud ruumid koolitusteks, konverentsideks, toitlustamiseks. Valminud on kaks hubast külaliskorterit. Ettevõttes töötab 8 rõõmsameelset inimest.

ÕPILASFIRMA

ÕF Sock, juhendaja Margot Sarv. Õpilasfirma koosneb neljast hakkajast neiust. Nende tooted on tie-dye-stiilis värvitud sokid. Iga uus on äraunustatud vana, seega vanem põlvkond tunneb selles ära batikatehnika. Igal võimaluse oma tooteid tutvustada ja müüa on nad ikka ära kasutanud. Tütarlaste enesekindlus on kuudega kasvanud ja firma lõpetavad nad kasumis olles ja ettevõtluspisikut omades. Just hiljuti saabusid nad rahvusvaheliselt õpilasfirmade laadalt Šveitsist, kus müüdi maha kõik oma tooted ja hoiti Eesti lippu kõrgel.

VANA KALA 25

Ago Leht, OÜ Ago Auto. Ago Auto peamine tegevusala on maismaatransport. Vedusid teostatakse nii Eestis kui ka välisriikides nagu Austria, Ungari, Läti, Leedu, Poola. Ettevõte on stabiilse arenguga ja töötajasõbralik, olles tegutsenud Raplamaal juba 25 aastat. Hetkel töötab ettevõttes 10 inimest ja käive oli 2022. a ligi 800 000 eurot. Ago Auto panustab oma tegevusega ka kohalikku kogukonda.

Artur Kokk, OÜ Tavex. Juba 32 aastat tegutsenud väärikas põllumajandusettevõtja, kes pidevalt areneb ja on oma piirkonnas väga oluline tööandja. Tavex OÜ kasutuses on ligikaudu tuhat hektarit maad. Koos kohalikelt maaomanikelt rendile võetud maaga on Artur Koka juhitavate ettevõtete kasutuses kokku ca 1700 hektarit põllumaad. Hetkel töötab ettevõttes Tavex 26 inimest, aastakäive oli 2022. a üle 2,5 miljoni euro.

Börje Linden, Norcar BSB Eesti AS. Ettevõte on Kohila vallas tegutsetud alates a 1994. Tööd alustati nelja inimesega ja tänaseks on kasvanud üle 4000 m2 tootmispinnaga ettevõtteks, kus töötab 33 inimest. Toodangust 80% läheb ekspordiks. Ettevõtte peamise toodangu moodustavad traktori keredetailid ja põllumajandusseadmed. Valmistud detailidest koostatakse väikelaadureid Norcar ja söödatraktoreid Minkomatic. Ettevõte toetab ka kohalikku elu, Börje Linden on üks kolmest asutajast, kes elab Eestis ja on ettevõtte käekäigu eest seisnud selle algusaegadest alates.

Ivar Roosileht, AS Adamlights. 25 aastaga on ettevõte arenenud ning jõudnud välisturgudele Dubaisse, USAsse, Saksamaale, Islandile, Itaaliasse ja paljudesse teistesse Euroopa riikidesse. Iga Eesti inimeseni on jõudnud tänavatel nähtavad jõulukaunistused, mida praegusajal toodetakse Märjamaa külje all Orgital. Ettevõttes on 43 töötajat ja käive oli 2022. a üle 3,5 miljoni euro.

Juta Heinvee, Hilleberg Eesti OÜ. Hilleberg Eesti on Rootsi pereettevõtte tütarettevõte Eestis, mis toodab tippkvaliteetseid Hillebergi telke. Neid ostetakse mõnusa matkakogemuse saamiseks üle kogu maailma. Rapla tootmises töötab hetkel 36 inimest, kuid alltöövõtjatega kokku pakub Hilleberg Eesti mõnusat tööd ja head palka ligi 120 inimesele. Alates ettevõtte asutamisest on seda edukalt juhtinud Juta Heinvee.

Marju Bachmann, Bachmann ja pojad OÜ. Marju Bachmann pakub Rapla linnas õmblus- ja rätsepateenuseid juba alates 1997. aastast. Alguses FIE-na, hiljem registreeritud OÜ-na nimega Ärklirätsep, kellena tuntakse teda isegi praegu, kuigi ärinimi on teine. Aegade jooksul on andnud erinevatele FIE-dele ka tööd. Väga hinnatud ja asjatundlik oma ala spetsialist.

Marju Susi, OÜ Alu Õmblus. Ettevõte on tegutsenud aastast 1997. Selle juht on algusaastatest peale olnud Marju Susi. Ettevõte on usaldusväärne ja paindlik partner õmblustööde tellijatele. Osutatud õmblusteenuse mahust poole moodustab eksport Rootsi ja Soome, 40% moodustavad tellimused Eestist ja ülejäänu on omatoodang. Alu Õmblus OÜ on 100% Eesti kapitalil põhinev ettevõte. Hetkel on tööandjaks 36 inimesele.

Silver Koit, Kalmar Koit – Kohila Meedik OÜ. Erinevatele hambaraviteenustele spetsialiseerunud ettevõte (asutatud 1992 ja registreeritud 1997) tegutseb pikaajaliselt nii Kohilas kui ka Raplas.
Teenuste asukohad Kohilas ja Raplas on väga head, asudes keskustes kenades majades. 16 töötajaga ettevõte on piirkondlikult oluline, sest kindlustab kodupiirkonnas vajalike teenuste kättesaadavuse.

Sulev Tammel, OÜ Kilekeskus. Kilekeskuses tähistati 2022. aastal 25. sünnipäeva. Kogu selle aja on Raplas tegutsevat ettevõtet juhtinud Sulev Tammel. Põhikohaga on tööl neli inimest, lisaks projektipõhised töötajad ja renditööjõud. Ettevõte on olnud pidevas arengus ja järgib toodete ja teenuste uuendusi ning on stabiilsete majandusnäitajatega. Sulev Tammel on aastaid olnud Rap­lamaa Ettevõtjate Ühingu aktiivne juhatuse liige.

Konkursi komisjoni kuulusid: Gert Villard (Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees), Katrin Klaebo (Ettevõtlikud Naised Raplamaal MTÜ juhatuse liige), Ülo Olm (Raplamaa Ettevõtjate Ühingu juhatuse esimees), Margus Nerman (Swedbank Rapla kontori ärikliendihaldur), Aare Lenk (Maksu- ja Tolliameti Rapla teenindusbüroo juhtiv konsultant), Janek Kadarik (SA RAEK juhataja, komisjoni esimees), Rita-Triinu Peussa (Raplamaa Partnerluskogu MTÜ tegevjuht), Inge Põlma (Raplamaa Sõnumite tegevtoimetaja), Andres Jõessar (Märjamaa Ettevõtjate Piirkondliku Ühenduse juhatuse esimees), Rikka Rikkalik (MTÜ Rabav Raplamaa juhatuse liige).

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare