13.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedMälestustule teekond sai Tori kirikust alguse

Mälestustule teekond sai Tori kirikust alguse

Mälestustule teekond sai alguse Tori kirikust
Siim Jõgis

Veel enne seda kui jaanilaupäeval, 23. juunil süttivad üle Eesti jaanilõkked, süüdati Tori kirikus mälestustuli. Tegemist oli ühe osaga iga-aastasest tseremooniast, mis leiab 22. juunil aset Eesti sõjameeste mälestuskirikuks pühitsetud Tori kirikus. Seda sündmust võib pidada ka Võidupüha tähistamise alguseks, mis kulmineerub 23. juunil Viljandis peetava Võidupüha paraadiga.

Mälestustuli süüdati Tori kiriku altaritulest neljapäeva, 22. juuni lõuna ajal. Kirikus peetud pidulikul jumalateenistusel esines Tartu meeskoor Gaudeamus ning Eesti reservohvitseride kogu andis üle teeneteristid silmapaistvatele liikmetele. Sõnavõtuga esines kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi. Kauni muusikalise esituse pakkus klaveril ukrainlanna Alina Zahladko. Seejärel liiguti edasi Tori kalmistule, kus asetati pärjad Vabadussõja sangarite monumendile.

Mälestustuli liikus peale teenistust Torilt edasi Pärnusse. Veel sama päeva õhtul liigub see soomuki peal Pärnust Viljandisse. Teel läbib see kihelkonnakeskusi, kus mälestustuld tervitatakse Vabadussõja monumentide juures. Õhtul Viljandisse jõudes ühendatakse see muinastulega ning sellest moodustub ühine võidutuli. Reedel, 23. juunil kell 11 alguse saaval Võidupüha paraadil saadab president Alar Karis võidutule kõikidesse Eesti maakondadesse.

Raplamaal toimub tänavune maakaitsepäev Järvakandis. Alguse saab see reedel, 23. juunil kell 12:30 kultuurihalli juures. Kell 13:30 algava piduliku jalutuskäiguga liigutakse kultuurihalli juurest staadionile. On oodata, et Viljandist saabub võidutuli Järvakandi staadionile kella kahe paiku pärastlõunal. Seal jagatakse see edasi kõigi nelja Raplamaa valla (Kehtna, Kohila, Märjamaa, Rapla) juhtidele. Soovijad saavad võidutule kas oma laterna või küünlaga koju kaasa võtta, et sellest õhtul jaanituli süüdata. Järvakandi staadionil toimuvad politsei, päästeameti ja kaitseliidu demoesitlused. Tutvuda saadab tankiga Challenger.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare