17.2 C
Rapla
Neljapäev, 28 sept. 2023
LisalehtKoduloolaneKoduloolane: Katariina Taaveti Päevaraamat 12.

Koduloolane: Katariina Taaveti Päevaraamat 12.

Algus Koduloolases nr 10; 5.10.2022

Juuli 1935

13 Selge, ilus ilm, kaunis vali p.h. tuul. Niitsime päevläbi koplis, p.l. panin vähe ristikuid rõuku.
14 Segane, pilvine, aga soe, kaunis vali h. tuul, p.l. tuli mõned tibad vihma ja õhtul niipalju, et vaevalt tolm kinni. Kõik orased kollased, närtsinud. Jüri ja Hans panid pumba kaevu, ka Volli, Artur ja Hugo aitasid. Meie Lindaga panime koplis heinad kokku, ka Maria aitas. Meida ja Vaike käisid Äksis, Lindal nägu paistetand, mesilinnu nõelatud, kr.15 sooja.
15 Segane, vahel pilves ja ka päikesepaistet, kerge l.h. tuul. Niitsime lõunani kolmekesi koplis, p.l. kahekesi, Juula läks Saumetsa. P.l. panime heinu kokku, tuli mõned tibad vihma, kr. 18 sooja. Linda tõi omale jänese.
16 Selge ilus hommik, päeval vähe pilvine, kerge l.õ. tuul. Niitsime kolmekesi koplis, saime keskhommikuks maha. Peale keskh. lõime heinad lahti ja kaarutasime, riisusime eilse niidu keeritsesse, kr. 20 sooja. Õhtu niitsime maantee äärt.
17 Pilvitas ja tuli mõnelpool piksevihma, meile aga mitte midagi, ainult niiplju, et rikkus heinaloogu. Juula viis piimad. P.l panime koplis heinu küüni ja niitsime maantee ääres heina, kr. 20 sooja.
18 Hommikul selge, tõime kolm koormat ristikuid küüni. Keskhommikust kuni lõunani oli hobune Saumetsas. Peale keskh. kaarutasime ja riisusime koplis, lõuna tuli vihma. Saime kõik heinad kokku panna, ka maanee ääres tegid teised paar hunnikut, tuli ikka üsna tubli hoog. P.l. niitsime tagametsa soos. Tegin leiba.
19 Selge ilus hommik, päeval pilvitas ja tuli vähe vihma, niitsime tagametsas. E.l. saime maanteeääres mõned nukud teha ja p.l. niitsime tagametsas. Loomad taga karjamaal.
20 Selge ilus hommik, päeval pilvitas ja tulid mõned tibad piksevihma, kerge l. tuul. Panime maanteeäärsed heinad kokku, e.l. käisime Linda ja Vaikega Kuimetsas nende palituid teha viimas.
21 Kena ilus ilm, selge päikesepaisteline, kerge l.õ. tuul, p.l. läks pilve. Kuivatasin väljaääre heinu ja kandsime Juulaga kokku. Meida käis Ardus Alma pool.
22 Pime, pilves ja sadas päevläbi tihedat vihma. Käisin e.l. Raistul, see proua sai Kapteni käest taguda, temal käis Kose arst. Õhtul jäi sadu järele.
23 Selge ilus hommik, käisin piima viimas, peale selle lahutasime koplis heinad ja panime õhtuks küüni. Päeval tükati pilves, kerge p. tuul. Vilepill muldas minu kartulid Sepa sahaga, ajand rauapuu katki.
24 Selge, ilus ilm, kerge p. tuul kr.20 sooja. Kuivatasime maanteeäärsed heinad ja panime küüni. Toa takka viisime 3 rõuku ristikuid küüni, märjad jätsime kuivama. Tegin leiba, õhtul käisime plikadega mantlete proovil.
25 Selge, ilus hommik, päeval läks pilve, vali vilu p. tuul. Puusepa mehed ja Jüri tapsid minul sea. Tõime toa takka ristiku ära ja panime teinepool tee kokku, hakkas peend vihma sadama, varsti jäi üle. P.l. läksin Tallinna. Kivid viisid omale liha, esimene sink 50 naela, pool pead 11 naela.
26 Pilvine, segane, kerge p. tuul, vahel paistis päike, hooti tuli vihma. Jõudsin kell 6 hommiku Tallinna ja hakkasin kell 5 p.l. tulema. Kõige tee sadas peend vihma, jõudsin kell 1 öösel kodu.
27 Paksus pilves ja sadas tihedat vihma. Juula viis piimad, päeval jäi sadu vähemaks. Kivide hobusevarss oli end traataedas purustand, p.l. käis arst. Keetsin sülti ja soolasin silgud, kerge õhtutuul.
28 Selge, ilus hommik, päeval läks pilve ja hakkas vihma sadama ja sadas ligi õhtuni. Linda ja Vaike käisid palitute järel, tulid õhtuks kodu, vali l. tuul, toad külmad. Kanal kõik pojad väljas, 11 tükki.
29 Selge, ilus hommik, päeval sajune, vali l.õ. tuul. Lapsed käisid mustikal, mina parandasin vähe katust. Mamma tuli kodu. Hobused läksid Jaani kaera, panime kodu kinni.
30 Pime, paksus udus, vaikne, päeval selge päikesepaisteline, kerge p.h. tuul, pilvitas. Kaarutasime tagametsas sooheinu ja p.l. panime muist küüni, muist saadu ja muist jäid lahti, olid märjad. Meida ja Adeele käisid Ardus mustikal. Õhtul läks pilve.
31 Pime, pilvine ja sadas hooti peend vihma, kerge l.õ. tuul. Juula viis piimad. Päeval paistis ka päike, vahel tuli vihma. Panime hommiku tagametsas heina hunnikusse. Lasksime hobused koplisse. Mamma läks lastega mustikale. Juula läks Kivile heinamaale. Pesin pesu ja parandasin kopliaeda.

August 1935

01 Segane pilvine hommik, päeval kaunis ilus ilm. Kuivatasime viimased sooheinad ja panime p.l. saadu ja niitsime tagametsa siitpoolt küüni heina maha.

Päevaraamat 1941

Juuni 1941

22 Läksime õhtu kell 5 kodunt Kuusiku lennubaasi tööle. Sakslane kuulutas NSV-le sõja. Seal olla oli päris kena.
25 Hommikul kõva külm, p.l. kell ½ 5 hakkasime kodu tulema, jõudsime ½ 12 öösel kodu.

Juuli 1941

04 Tükati pilvine, vahel tuli mõni säde vihma. Täna oli püssilaskmine külameeste ja sõdurite vahel. Magasime öösel Jaagu küünis, tuli mitu piksevihma, ägeda välgu ja müristamisega.
05 Oli karistussalk Vaoperes ja lasksid terve päev püssidega, kõik inimesed olid mööda metsi. Lasksid 3 meest surnuks. Jaagu Volli surmapäev.
08 Tapsime minul sea, väga soe ilm, õhtul niitsime koplis.
09 Hommikul vara läks pikk voor autotankidel sõjaväge. Väga palav, 26 kr. vilus sooja. Pikk voor läks inimesi hobustega, kõik ikka Äksi poole.
10 Ikka väga palav. Täna oli Purila mõisa lehmakari Kuimetsas, sadakakskümend looma, läksid Kadjasse.
13 Ikka väga palav, käisin Virlas. Purila lehmad Kadjas, hobused Virutsillal. Nuttu naised lüpsid lehmi.
15 Väga palav, ümberringi müristas aga vihma tuli meil nii vähe, et vaevalt tolmu lõi kinni. Nuttus oli väga palju sadand. P.l. hakkasime maantee ääres niitma. Käisin õhtul Nelliga Nuttus pulli juures. Hans läks Uuemõisa. Suur voor läks hobustega mehi Juuru poole.
16 Veelgi kaunis soe, vahel pilves. Niitsime lõunaks maanteeäärsed heinad maha ja kaarutasime kraavi heinad läbi. P.l. panime ristiku kokku ja kraaviaiaäärse heinad nukku. Õhtul läks pilve ja viluks. Uuemõisa mehed läksid hobustega tagasi.
17 Pilvine, vilu ilm, vali külm p. tuul. Kastet ei ole, panime maanteeäärel heinad nukku, p.l. vedasime neli rõuku põlluheina kodu. Maara otsis pulli.
18 Väga külm, madalmaadel külmakord maas. Käisin Äksis piimaga, teised niitsid koplis. P.l. muldasin kartulid, ilm oli vähe soojem, tuul vaikis. Külm kärpis kartulipealseid.
19 Väga palav, niitsime koplis viimase heina, maanteeäärsed panime p.l. saadu. Oli jällegi hirmujutte põletajatest.
20 Ikka väga palav, kuiv. Käisin piima viimas.
21 Kuulutati sõjakutse üheteist aastakäigu meestele, 23 aastast kuni 34 aastani. 16 aastast kuni 20 ja 35 kuni 50 aastastele Vahastusse kraavisi kaevama. Väga kuum ilm, käisin Virlas, ka Artur läks sõjaväkke. Õhtul käisin Habajal, teised olid koplis kõik heinad saadu teind.

(Lõpp)

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused