-14.5 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
UudisedEttevõtlusnädala fookuses on kursimuutus

Ettevõtlusnädala fookuses on kursimuutus

Järgmise nädala esmaspäevast reedeni (2.-6. oktoober) on traditsiooniline üle-eestiline ettevõtlusnädal. Raplamaal veab programmi Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse ettevõtluskonsultant-projektijuht Anu Kaar, kelle sõnul paistab meie maakond silma eriti tiheda kavaga.

■ Mis on sel ettevõtlusnädalal fookuses?
Anu Kaar: Tavaliselt loksub ettevõtlusnädala teema paika juba kevadel koos üle-eestilise ettevõtlusnädala projektijuhtide seltskonnaga. Selle aasta teema on „Aeg muuta kurssi“. See ei tähenda ainult seda, et igaüks peab meist saama ettevõtjaks, vaid praeguses majanduslikus olukorras võib neid kursimuutusi tulla ette igasuguseid. Kes hakkab ettevõtjaks, kes läheb tagasi palgatööle, kes leiab uue põneva eriala, mida õppida ja teeb karjääris kannapöörde, kes saab lapse. Kursimuutus on hästi universaalne teema ja selle taga võib igasugu teemasid kajastada.

■ Kas ettevõtlusnädalal on konkreetne sihtrühm?
Ei ole, ükski aasta ei ole. Ainuüksi meil Raplamaal toimub üle kümne ürituse, mis on mõeldud erinevatele inimestele. Tõsi, teatud üritustel võib olla sihtrühm. Näiteks reedel on üks sündmus, mis on suunatud konkreetselt finantsjuhtidele ja raamatupidajatele ja seda viib läbi Swedbank. See on rahateemaline ja väga spetsiifiline, samas huvitav. Teema puudutab küberturvalisust ja seda, kuidas kaitsta ettevõtte raha.
Tegelikult ei ole ettevõtlusnädal suunatud ju ainult ettevõtjatele, vaid ka palgatöötajatele. Näiteks ettevõtluspäev, mis on meil alati olnud üks lipulaev ja toimub teisipäeval. Seal me räägime majandusest ja ettevõtja inspiratsioonilugudest ning koolitus on üldse tehisintellekti teemaline ning mõeldud kõigile teemast huvitatutele.

■ Millises võtmes tuleb tehisintellekti koolitus?
See on tehtud mitme suunaga. Üks on see, kuidas me saaksime oma ettevõttes panna seda enda kasuks tööle, aga ka kuidas seda igapäevaelus kasutada. Näiteks õpilased oskavad seda juba imehästi ära kasutada õpetajate peavaluks. Tavaliselt ongi nii, et õpilased on nii palju ajast ees digivahendites, aga õpetajad ei jõua tihtilugu järele. Soovitan tulla kuulama kõigil, kel vähegi on huvi ja kes tahavad rohkem teada. Rapla kinosaal mahutab 126 inimest, seega kohti peaks olema.

■ Rapla kinos tuleb üks teinegi üritus?
Just, neljapäeva õhtul on meil seal kinoseanss uue Eesti filmiga „Vaba raha“. Sinna juurde kutsusin teemat selgitama konkreetselt krüptomaailmas tegutseva inimese, kes on valdkonna professionaal ja teab, mida teeb. Rahatarkuse seisukohast ma arvan, et on väga oluline neutraalselt asja kommenteerida. Me ei kutsu kedagi üles midagi tegema, vaid anname võimaluse saada silmiavardavaid teadmisi.

■ Kas noorematele ka midagi on?
Krüptoteema kõnetab kindlasti noori, see info on ka koolidele edasi saadetud. Aga jällegi, see ei ole mõttega kutsuda kedagi üles kohe investeerima, vaid pigem just rahatarkuse vaatest. Ega me krüptomaailmast, samamoodi nagu tehisintellektist, väga palju tea. Maailm liigub mingites valdkondades nii kiiresti edasi, et väga keeruline on massil järele jõuda.

■ Sel aastal on ka üle-eestilised veebiüritused. Mida seal kuulda-näha saab?
Tegemist on pigem ülekannetega, aga sel aastal on palju ka töötubasid. Eesti Töötukassa on meil hea partner, Raplamaa osakond on väga aktiivselt alati esindatud olnud ja teeb tänuväärset koostööd. Paljud veebitöötoad on mõeldud just alustavatele ettevõtjatele. Sellistele, kes mõtlevad teha karjääris kannapööret, ja me proovime neid selleks julgustada. Töötukassa ei ole ju ammu enam pelgalt töötutele, vaid valik on hoopis laiem. Seega, kui sa ei tea, kas sinus on potentsiaali või kas sa julged ettevõtlusega tegeleda, võib julgelt tulla töötubadesse. Keegi ei vaata imelikult, valesid küsimusi ei ole. Inimestel jääb paljuski esimene samm hirmu taha, nii ka ettevõtluses.

■ Kas oskate välja tuua ühe sellise ettevõtlusnädala naela, kus kindlasti peaks osalema?
Ma ikkagi väidan, et teisipäevane ettevõtluspäev on oma olemuselt nii-öelda kõige suuremale rahvahulgale mõeldud ja on hästi laia ampluaaga. Aga näiteks Ettevõtlikud Naised Rap­lamaal korraldavad teisipäeva õhtul vestlusõhtu Tiina Saar-Veelmaaga, kes on ju tuntud nimi. Tööõnnest on ta aastaid rääkinud ja see ei ole mõeldud ainult naistele, vaid ka mehed saavad osaleda. Tänapäeval on noorte tööturule sisenemine hoopis teistsugune, kui veel kümme aastat tagasi ja nii palju nüansse on juurde tulnud nii tööandja kui ka töötaja vaatest. See on oluline, kuidas leida tööõnn. Seega see õhtu tuleb kindlasti hästi huvitav. Samamoodi neljapäevane majandusfoorum, mis on küll kutsetega kinnine üritus, aga alati väga populaarne, suure osalejaskonnaga ja põnev.

■ Kuidas saab erinevatele üritustele registreerida?
Tuleb minna ettevõtlusnädala kodulehele ja sealt leiab kohe üles ka Raplamaa ja meie sündmused. Kui nende peale klõpsata, saab asjast ülevaate ja leiab ka registreerimise nupu. Mõnel üritusel näiteks ei olegi registreerimine vajalik, vaid tuleb lihtsalt kohale tulla. Mõnel juhul, näiteks Swedbanki üritusel, on konkreetne e-mail, kuhu ennast registreerida. Valdavalt on üritused selle nädala ajal tasuta, mõne erandiga.

■ Kes on sel aastal teie koostööpartnerid?
Ettevõtlusnädal on ehe näide koostöö olulisusest. Üksi ei teeks ma midagi ära. Õnneks on Raplamaal mitmeid ettevõtjate ühinguid, kes igal aastal oma panuse annavad – Raplamaa Ettevõtjate Ühing (REÜ), Ettevõtlikud Naised Rap­lamaal, Märjamaa Ettevõtjate Piirkondlik Ühendus (MEPÜ), lisaks Eesti Töötukassa Raplamaa osakond ja Swedbank. Sel aastal korraldab infotunni ka Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES). Ja otse loomulikult minu head ja abivalmid töökaaslased RAEK-ist!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused