16.6 C
Rapla
Kolmapäev, 1 mai 2024
UudisedTähelepanu… valmis olla… KAADER!

Tähelepanu… valmis olla… KAADER!


Sügis on täie hooga alanud ja juba pool oktoobrikuud läbi. Puud puistavad lehti ja ruttu läheb pimedaks. See tähendab loomulikult seda, et filmifestival “Kaader” läheneb. Juba mõne päeva pärast kõlab avapauk!
“Kaader” on traditsiooniline kahepäevane filmisündmus Raplamaal, mis pakub osalejatele põnevat väljakutset teha ööpäeva jooksul valmis oma lühifilm ning saada samas filmialast koolitust ja praktikat. 20.-21. oktoobril alustab iga-aastane kohalik filmifestival juba 18. korda. Rando Aav, üks festivali alusepanijatest, oskas öelda, et filmifestival “Kaader” sai alguse juba 2006. aastal tollases Vesiroosi gümnaasiumis, nüüdses Vesiroosi koolis. Esimene “Kaader”, kus kõik filmid pidid valmima kohapeal ja seda 24 tunni jooksul, toimus aga 2012. aastal.

“Kaadri” koduleheküljel on filmifestivali lugu kirjas nii:

“Kaader” on omalaadne järg Rapla Vesiroosi gümnaasiumis varem peetud filmifestivalile “Ossud”, ilma milleta poleks “Kaadrit”.

Esimene “Kaader” toimus 2006. aastal 10.-11. novembril Rapla kultuurikeskuses ja Rapla Vesiroosi gümnaasiumis. Esimesel päeval toimus “Kaadri” avatseremoonia Rapla kultuurikeskuses, pärast mida hakati näitama konkursifilme, mis olid pärit Tallinnast, Põlvast, Viljandist, Sakust ja Raplast. Teisel päeval hakkasid teotahtega filmiloojad ühes kinobussi inimestega kohapeal filmi tegema. Kulus kuus ja pool tundi ning vaimukas ja ootamatute lahendustega film “Tool” oligi vaatamiseks valmis. Vahepeal analüüsiti konkursifilme ja anti kätte auhinnad. Peaauhinnaks oli suur sepistatud kaamera, mis on olnud peaauhinnaks aastaid.
Selline oli esimene “Kaader”, praeguseks on ta kasvanud ja arenenud, enam ei näidata varem tehtud filme, vaid kõik filmid valmivad kohapeal 24 tunni jooksul. 2019. aastal kolis “Kaader” Rapla gümnaasiumi ning filmide esilinastus toimub Rapla kinos.
“Kaader” on tähtis ka sellepärast, et see on võimas võimalus noortele end proovile panna ja koos loomingut luua. Rando lisab: “Me ise nimetame “Kaadrit” Rapla kultuurimaastiku üheks nurgakiviks. Festival toimub 18. korda ehk on vanem kui suurem osa osalejaid ise.”
Tõsi see on – nii põhikooli- kui ka gümnaasiuminoored saavad naerda koos ja luua koos.
Mis või kes hoiab “Kaadrit” elus? Mis emotsiooni see üritus korraldajatele annab? Rando vastas: “Noored ise hoiavad seda elus. Kui poleks igal aastal nii palju soovijaid ja ei uuritaks juba, et “Millal registreerida saab”, siis ilmselt poleks seda festivali ka. Palju on ka vilistlasi, kes võtavad osa juba üle kümne aasta.

NB! Veel on kolm päeva aega registreerimiseks, kui soovid koos sõprade või klassikaaslastega ise “Kaadril” osaleda ja end proovile panna.

Otseülekandes saab filmifestivali “Kaader” jälgida Raplamaa Sõnumite koduleheküljel 21. oktoobril algusega kl 18.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare