10.5 C
Rapla
Reede, 3 mai 2024
UudisedHelgi Sallost kirjutatud raamatut esitleti ainult Rapla raamatukogus

Helgi Sallost kirjutatud raamatut esitleti ainult Rapla raamatukogus

Hiljuti ilmavalgust näinud raamatule “Helgi Sallo. Sulle kõik nüüd ütlen” tehti ainult üks esitlus ja see oli Rapla keskraamatukogus.

“Ma tunnen Raplaga erilist sidet,” sõnas tuntud näitleja neljapäeva, 14. detsembri õhtul pidulikul esitlusel. Raamatu välja andnud kirjastus SE&JS eesotsas Sirje Endrega on varemgi oma raamatuid esitlenud just Rapla raamatukogus.

Helgi Sallo ei vaja tutvustamist tõenäoliselt ühelegi eestlasele. Igal laupäevaõhtul näeme teda ETV ekraanil mängimas Alma Saareperat populaarses sarjas “Õnne 13”. Ainuüksi tema nime mainimine toob silme ette pildi Sallost kas teleekraanil või laval, olgu ta vanaemalik Alma või Pipi Pikksukk. Kahtlemata on tegemist erakordselt mitmekülgse näitlejaga.
Raamatu koostaja Sirje Endre sõnas neljapäeval õhtut sisse juhatades, et Helgi Sallole on keeruline suursugust epiteeti anda, sest nagunii näidatakse meile igal õhtul telekas superstaare. Seetõttu pandi paika, et vähemalt sel ühel õhtul on tegemist lihtsalt Helgiga. Värskelt ilmunud raamatu pealkiri on võetud kuulsast laulust, mida Sallo laulis koos Kalju Terasmaaga.
Raamatu näol on tegemist võrdlemisi lihtsa lugemisega, sest see koosneb peaasjalikult intervjuudest, teiste teatriinimeste iseloomustustest, piltidest ja Sallo tsitaatidest. Aga mitte ainult. Näiteks on tulevaste kultuuri- ja teatriajaloolaste jaoks raamatu lõpus Helgi Sallo rollibibliograafia alates aastast 1964. Selles on loetletud nii tema rollid laval ja ekraanil kui ka lehtedes ja ajakirjades ilmunud intervjuud ja arvustused.
“Helgi Sallo. Sulle kõik nüüd ütlen” valmimisloos on tihedamadki sidemed Rapla maakonnaga, kui esmapilgul paistab. Nii näiteks on autorite seas mitmed Raplaga seotud inimesed nagu Maili Metssalu, Sirje Endre, Ursula Kullamäe ja Stina Andok. Margus Mikomägi tegi raamatu tarbeks eluloointervjuu.
Muide, kui Helgi Sallo mainis, et ta tunneb Raplaga erilist sidet, siis rääkis ta, et on Tallinnas üles kasvanud ning seal ka pikalt elanud ega kujuta ette, et elaks kuskil mujal, kuid üks erand on Rapla. Sellest paigast läbi sõites on talle tee ääres silma jäänud üks maja, kus ta enda sõnul hea meelega elada tahaks. Ta küll ei täpsustanud, millise majaga tegemist on. “Ei tea, kas pererahvas sealt küll välja kolida tahaks,” lausus ta ning pani sellega saalitäie inimesi naerma.
Õhtu möödus lõbusas ja naljatlevas meeleolus. Just nii, nagu Helgi Sallole kõige paremini sobib. Tema rõõmsameelne ja mänguline olemus nakatas ka kohalviibijaid. Temaga oli kohtuma tulnud tõesti palju inimesi, peaaegu kõik toolid olid raamatukogu saalis hõivatud.
Korduvalt kõlas küsimus, mitmes Helgi Sallo raamat see nüüd ongi. Võimalikke vastusevariante on kolm – kas neljas, viies või kuues. Lõpuks jõuti selleni, et seekordne on kas viies või kuues. Esimese hooga ei olnud Sallo üldse vaimustuses, et temast veel üks raamat kirjutatakse. Kõik, mis vaja, on ju öeldud. Lõpuks sai otsustavaks näitlejanna Ita Everi “käsk”, et see tuleb ära teha ning lõpuks tehtud see saigi. Sallo ütles, et talle tegelikult ei meeldi, kui temast palju räägitakse või teda kiidetakse. Seetõttu nõudis ta, et nendes kohtades, kus teised teda iseloomustavad, tuleb asjadest rääkida otsekoheselt ning ilustamata.
Esitluse käigus iseloomustasid Sallot näitleja ja lavastaja Eero Spriit, ajakirjanik Margus Mikomägi ning kirjastaja Sirje Endre. Nii näiteks meenutas Eero Spriit “Õnne 13” algusaegu, kui tema tegelaskuju Thor-Björn Margna kohtus esimest korda Almaga. Nüüd kaalutleti naljatledes, millal nad uuesti ekraanil kohtuda võiksid. Almal oleks veel küll palju öelda, mida ta Margna kohta arvab.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare