7.7 C
Rapla
Esmaspäev, 6 mai 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Õpetus: Kuidas aialindudele ise süüa teha

Rohelised Sõnumid: Õpetus: Kuidas aialindudele ise süüa teha

Aialindude talvine toitmine on tänuväärt tegevus. Kas teadsid, et väärtusliku toidupalakese saab teha ka kodus ja vaid kolmest koostisosast?

Tänavu saabus talv koos paksu lumevaibaga eriti varakult ja pole viimasel ajal ka külmakraadidega hellitanud. Oma väikese aiasopikese omanikud saavad seda keerulist talvist aega ka oma aia elanikel aidata üle elada. Aialinnud kipuvad talvel toidu leidmisega hätta jääma ja neile kulub väike abi igati marjaks ära.

Pealegi on see ju hea viis oma aia aktiivsemate külalistega ka paremini tuttavaks saada.
Mõistagi on kauplustes omajagu erinevaid linnutoite, mida linnumajja või niisama oksa külge riputada. Aga päris mõnusa pärastlõuna võib perega veeta ise lindudele rasvapalle meisterdades. Pealegi on see hea viis ehk kappi seisma jäänud seemnesegud kenasti lõpuni ära kasutada. Pidi ju armastusega tehtud toit ikka kõige paremini maitsema. Koduseid vahendeid kasutades ei tule linnutoidu portsjonid küll kenad ja ümmargused, kuid maitsevad lindudele ühtmoodi hästi.

Vaja läheb: kaks 200 g pakki searasva, 250 g täistera kaerahelbeid, 100 g kooritud päevalilleseemneid (või mis iganes seemneid, purustatud pähkleid)

Tee nii: Sulata searasv ja lase sel veidi jahtuda. Sega suures kausis searasv kaerahelveste ja valitud seemnete-pähklitega. Seejärel pane segu vormi tahenema. Oksa külge riputamiseks võib segu keskele ka pooleks volditud nööri panna.
Vormideks võid kasutada kodus leiduvaid sobiva suurusega pakendeid (kohvitops, jogurti- või toorjuustu pakend), aga ka näiteks ühekordseid joogitopse. Kui sul on olemas rasvapalli hoidja, siis võid nööri toiduportsjoni sisse panemata jätta ja pead arvestama segu lisamisel vaid, et see hoidja sisse ära mahuks.
Pärast vormide täitmist lase neil veidi jahtuda ja pista nad tunnikeseks sügavkülma. Seejärel võta valminud linnutoit vormist välja, vajadusel lõika vorm kääridega katki.
Seejärel ei jää üle muud kui valminud palake õue viia ja jääda esimesi näljaseid ootama.

Meelespea lindude toitjatele: Kui linde toitma hakkad, siis tee seda kevadeni, sest linnud arvestavad sinu panusega ja võivad muidu nälga jääda. Eriti järjepidev tuleb toitmisega olla just lumerohkel ja külmal ajal, kui lindudel napib loodusest kättesaadavat toitu. Eriti hea oleks toit panna välja üpris samadel kellaaegadel, võimalusel hommikul, et linnud saaksid pärast külma ööd oma energiavarud kiiresti taastada. Toitmine lõpeta soojemate ilmade saabudes märtsis või hiljemalt aprilli alguses. Tee seda toidukoguseid vähehaaval vähendades.

Retsept: www.aedjatoit.ee

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare