0.5 C
Rapla
Kolmapäev, 21 veebr. 2024
LisalehtKäsitöölaneKäsitöölane: Muinasmustritega kirjatud käsitöö

Käsitöölane: Muinasmustritega kirjatud käsitöö

Muistsete mustrite ja ornamentide kasutamine tarbeesemetel, eriti kangast või puidust esemetel, kogub taas populaarsust. Lihtne ja argipäevane ese saab niimoodi omanäolise vormi ja omandab justkui omamoodi väe. Üks neist väikestest käsitööettevõtetest, kes on edukalt suutnud pärimuslikke mustreid enda loomingus kasutada, on Muinasmustrid OÜ.

Tegemist on küll Viljandis asuva ettevõttega, kuid Muinasmustrite loomingu armastajaid leidub kõikjal Eestis. Kindlasti on nii mõnigi raplamaalane näinud Muinasmustrite riideid kas uhke mantli või kleidi näol siinsetelgi tänavatel või juhtunud mõnel laadal kokku ettevõtte looja Anu Mesipuuga, kes oskab öelda, millised lood ja tähendused kangastel olevate mustrite taga peituvad. Nende valikus on näiteks rahvuslike mustrite ja iidsete tikanditega kleidid, tuunikad, särgid ja muistete mustritega kootud kampsunkleidid.
Siinkohal tasub meenutada eelmise aasta pärandtehnoloogia konverentsi (vt 2023. aasta novembri Käsitöölases), kus käsitöömeister Kristi Jõeste sõnas, et kuna kuhugi ei kao soov end väljendada, annab meie pärand selleks hea lahenduse. Eks selles globaliseeruvas ühiskonnas, kus kiirmood tungib kõikjal peale, paneb ese, millel tuttavad mustrid ja sümbolid, mida vanaema näiteks käpikutesse kudus, pilku tõmbama ja südamegi kiiremalt põksuma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused