4.9 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Rail Baltic ehk 33 aastat äratust

Rohelised Sõnumid: Rail Baltic ehk 33 aastat äratust

Martin Ellermaa

Uued põletavad teemad jõuavad nüüd nagu nupuvajutusest inimesteni, haarates nad hõlpsasti endasse. Järsku need lihtsalt on kohal, nii et kõik aeglane ja oma selle kõrval ununeb või otse vastupidi, kõik oma tuleb alles siis esile, pannes inimest nägema ja oluliseks pidama seda, mida ta enne ei näinud ega oluliseks ei pidanud.

Nii pole suured teemad või plaanid üksnes meelerahu ja senise olukorra hävitajad, vaid ka millegi äratajad, samuti kirjutama ja looma ärgitajad. Tark muidugi ei torma ja reageerida on sageli rumal, kuid eks igast asjast, mis algul tundub halb või ehmatav, on võimalik siiski õppida, midagi endale kasulikku kaasa võtta, et areneda.
Rail Baltic (edaspidi RB) on ses osas hea näide. Teema sai minu jaoks mullu juba 10-aastaseks, ehkki tegelikult jõudis vastav idee transpordikonverentsidele Prahas, Kreetal ja Helsingis juba 1991. aastal.
Nii et juba 33 aastat arenguid. Kellegi jaoks on see aeg tähendanud lobi tegemist, planeerimist, kooskõlastamist, rahvale uue idee söödavaks tegemist; kellegi jaoks hangete võitmise, kaevanduste rajamise ja rahateenimise võimalust; kellegi jaoks lihtsalt käsu täitmist ja leiva lauale saamist; kellegi jaoks aga kümme aastat tühja tegelemist ja vihastamist või hoopis eraldumist, et mitte vihastada ja tegeleda.
Emotsionaalse inimese jaoks on RB tähendanud eeskätt tegelemist, kuid kas ka mõnda tegu, mis midagi muudaks? Või üksnes kaevikud, see mõttetu sõdimine, mis kuhugi ei vii. See vahest ongi suurte teemade trikk, et need võivad saada täielikult tegeleja enda teemaks ning ärritavad inimest hoopis millegi muu pärast, kui asi ise väärt on. Seega tuleks iga teema, ükskõik kui raske või ärritav see ka ei tunduks, esmalt vähemasti enda jaoks laualt maha saada ning peast välja visata ja seejärel vaadata seda rahuga, täiesti uue, avarama pilgu, kuid teinekord ka täiesti uue vabastava hooga.

Trass läheb hiiekoha kõrvalt

Kuid kindlasti mitte üksi, vaid ikka teistega koos. Seega… räägi inimestega, mõtle, mida saaks koos teha, mine kohale, kuhu kohale minna saab, võta avalikest aruteludest osa, õpi tundma ametnikke, vaata kõneisikutele silma ja ole vähemalt asjadega kursis, sest kui sa oled asjadega kursis, oled sinagi võimu juures!

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
raplakas
13. märts 2024 18:12

Parim kirjutis RB kohta, mida olen lugenud. Kahju ainult, et vist nats hilja – teerull süidab juba täiskäigul:(