-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArvamusRapla korvpall: Investeering elukeskkonda, mitte kulu Rapla vallale

Rapla korvpall: Investeering elukeskkonda, mitte kulu Rapla vallale

Maaja Puhk,  Avis Utilitas Rapla fänn

Viimase aja arutelud Rap­la korvpalli ümber ning vallajuhtide väljaütlemised on pannud mind sügavamalt mõtlema Rapla valla arengusuundade ja spordi rahastamise üle laiemalt.

Rapla vallavanem Gert Villard ütles hiljuti Delfile antud intervjuus: „Saalihoki, iluvõimlemise, rogaini ja jalgpalliga tegelejad pole väga rõõmsad, et korvpallile lähevad nii suured summad. Meile vaadatakse otsa: olge õiglased.“ Kuna vallavanemale ei saa olla tegelik olukord teadmata, on kahetsusväärne, et ta levitab narratiivi, mis ei vasta tõele ega ole ka õiglane.
Nagu teame, investeeris Rapla vald alles mõni aasta tagasi üle 2,7 miljoni euro jalgpallikooli kasutuses olevasse jalgpallihalli, millest üle 1 miljoni euro oli valla omaosalus, millele lisanduvad investeeringu tegemiseks võetud pangalaenu intressid. Toetudes abivallavanem Rain Terrase eelmise nädala Raplamaa Sõnumite arvamusloos välja toodud arvudele, maksis eelmisel aastal jalgpallihalli ülalpidamine vallale 110 000 eurot ning käesolevaks aastaks on planeeritud 118 000 eurot. Lisaks kulus 2022. aastal väljaku hoolduseks 22 630 eurot.
Vaadates Rapla valla spordivaldkonna rahastust ja investeeringuid (jättes hetkel kõrvale tegevustoetused), tuleb nentida, et need on mistahes teise Rapla vallas tegutseva spordiala mõistes üüratud summad. Sellest järeldub, et kuigi me kogukonnana Rapla jalgpalli tegemistest väga palju ei tea, olgu nüüd ja lõplikult ära klaaritud, et Rapla vallas lähevad spordile kuluvatest vahenditest konkurentsitult kõige suuremad summad jalgpallile. Mitte korvpallile!
Teine aspekt, millega tuleb spordivaldkonna õiglase rahastamise kontekstis arvestada, on spordialade erinevused ja vajadused. Uurides sellel teemal edu toonud praktikaid, selgub, et spordialade rahastamisel on oluline kaaluda nende tulemusi, organisatsiooni panust ja võimekust, omatulude genereerimise võimet ning pealtvaatajate huvi.
Alustades viimase kahe teguri olulisusest, ei ole õige spordirahastamise kontekstis võrrelda näiteks rogaini ja iluvõimlemist või mõnda muud individuaalspordiala jalgpalli või korvpalliga. Need spordialad erinevad oluliselt võistlusväljundite ja pealtvaatajate kaasamise poolest ning ka omatulude genereerimise võime poolest. Pallimängud kaasavad suurema hulga osalejaid ning pakuvad vaatemängulisust, hästi jälgitavaid võistlusi ja sagedast võistlemist.

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
raplakas
20. märts 2024 16:27

Teadmiseks autorile – rogain on võistkondlik spordiala (2-5 liiget) ja nende MM ja EM medalid on seni tulnud ilma mingi toetuseta.

Autori eest
20. märts 2024 23:01
Vasta  raplakas

Ei loe küll välja, et autor ei tea seda. Minu arvates, käib jutt põhimõttest. Mitu inimest tegeleb maailmas korvpalli või jalgpalliga ja mitu rogainimisega? Seenelkäimise meistrivõistlused on ka olemas. Võitmiseks on vaja lihtsalt kaineks saada. Aga keda see huvitab, on teine asi.

korvpallihuviline
20. märts 2024 17:07

Aitäh, Maaja! Väga hea ja asjalik jutt. Olen 100% Sinuga nõus.

Suslik
22. märts 2024 16:56

Korvpall praegusel kujul peab jääma.Minu laps on meeskonna fänn ja tänu neile käib ta ka ise nüüd korvpallitrennis.Haaras ta fännamisele kaasa ka mind.Kindlasti on meeskond paljudele eeskujuks ja motivaatoriks.Hea on tulla mõnikord õhtul kodust välja korvpallimängule kaasa elama.