6.7 C
Rapla
Reede, 18 okt. 2024
TarbijaRetseptidSefiiritort

Sefiiritort

Ulvi Blande

Õele külla minnes avastasin, et pidin poest tordi võtma, aga unustasin. Minu kurtmise peale pakkus õde, et teeme ise. Ma pole 30 aastat sefiiritorti teinud. Nüüd siis võtsime kahepeale selle ette. Ega seal midagi nii keerulist ei ole, kui algul tundub. Oluline on jälgida siirupi konsistentsi.

Vaja läheb:
Tordipõhjale: 5 muna, 2 dl suhkrut, 2 dl nisujahu, 1 dl kartulitärklist
Sefiir: 3 munavalget, 300 g suhkrut, 1 g vett, ½ tl sidrunhapet

Vahele: 200 g toormoosi, 200 g vahukoort, 2 spl toorjuustu

Tee nii: Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sega omavahel kuiv­ained ja lisa siis sõeludes vahustatud munadele. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud tordivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 15-25 min. Jäta tordipõhi jahtuma.

Sefiir: pane munavalged vahustuma. Samal ajal hakka keetma siirupit. Vett võiks olla nii palju, et see suhkru ära katab. Kui siirup hakkab mullitama, keera kuumust vähemaks. Keeda seni, kuni lusikaga tõstes muutub siirup venivaks, st et siirupi tilk lusikalt voolates moodustab peenikese niidi. Võta siirup tulelt ja hakka vaikselt ühtlase joana munavahule lisama. Vahusta mõni minut täiskiirusel, lisa sidrunhape.
Vahusta, kuni sefiir hakkab nõu küljest lahti lööma ja lusikaga tõstes moodustuvad tugevad tipud.

Tordi kokkupanek: Lõika tordipõhi pooleks, määri mõlemad pooled sulanud maasikatoormoosiga, pane tordipõhja pooled kokku. Mina ei niisutanud, sest toormoos andis piisavalt mahlasust. Peale määri vahukoore ja toorjuustu kreem, kata sellega ka tordipõhi ja küljed. Nüüd tõsta tordi peale 4 suuremat lusikatäit sefiiri. Määri pealmine pool ühtlaselt sefiiriga. Ülejäänud sefiir pane pritskotti ja kaunista kogu tort.

Mina tegin tordile tumedast sulatatud šokolaadist figuurid ja lisasin ka hakitud šokolaadipuru.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare