Vahel kasutatakse pesto valmistamisel seedermรคnnipรคhklite asemel hoopis mandleid ja mรตnikord segatakse basiilikulehtedega ka piparmรผndilehti. Vรคljaspool Itaaliat on nimetust “pesto” kasutatud igat sorti kรผlmade kastmete vรตi dipikastmete kohta ja seda enamasti ilma, et neis oleks รผhtegi algse pesto koostisainet. Neis kasutatakse musti oliive, sidrunikoort, koriandrit vรตi seeni. Saksamaal kasutatav variant sisaldab basiiliku asemel karulauku.
Taimetoitlastele mรตeldud pestod vรตivad sisaldada vรคrsket basiilikut, pรคhkleid (nt kreeka pรคhklid vรตi seedermรคnnipรคhklid), oliiviรตli ja roale tugevama maitse andmiseks ka misopastat ja maitsepรคrmi.
Pestot kasutatakse tavaliselt pastatoodete lisandina, serveeritakse ka praekartuli ja liha kรตrvale ning leiva-saia kattena.
Kindlalt suletud purgis (vรตi รตhukindlas plastnรตus) esimese kรผlmpressi oliiviรตli kihiga kaetult vรตib pesto kรผlmkapis seista kuni nรคdala ja seda vรตib ka hilisema kasutamise tarbeks sรผgavkรผlmutada.
Pildil oleva pesto jaoks lรคheb vaja: 60 g spinatit; 0,75 dl rรถstitud ja soolatud india pรคhkleid, 0,75 dl riivitud Forte kรตvajuustu, 2 sl sidrunimahla, 1 dl oliiviรตli, 1 kรผรผslaugukรผรผs, meresoola, purustatud musta vรตi sidrunipipart.
Tee nii: Haki spinatilehed peenemaks, lisa pรคhklid (vรตid enne peenemaks jahvatada), sidrunimahl, oliiviรตli, kรผรผslauk (vรตid enne vรคiksemaks tรผkeldada, purustada vรตi pressida), sool ja pipar. รhtlase massi saamiseks kasuta kann- vรตi saumikserit. Lรตpuks sega juurde riivitud juust. Kaunistuseks on kasutatud linaseemneid ja murulauku.




Sai oleks vรตinud rรถstitud olla