6.7 C
Rapla
Reede, 18 okt. 2024
TarbijaMis keeles peavad olema masinate juhtimisseadiste tekstid?

Mis keeles peavad olema masinate juhtimisseadiste tekstid?

Töötaja küsib: Masinaoperaatorina pean töötama mitmel erineval masinal. Nende juhtimisnuppude ja -kangide juures on mingid võõrkeelsed tekstid, millest ma aru ei saa. Enamiku nuppude otstarvet tean, sest kunagi tööle asudes mulle neid selgitati. Kuna masinaid, millel töötan, on mitu, kipub segamini minema, mida mingile nupule vajutamine kaasa toob. Samuti on masinatel mulle arusaamatus keeles tekstidega kollased kleebised.

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:
Masina juhtimisseadiste, näiteks nuppude, hoobade ja pedaalide talitluse arusaadavuse ja üheseltmõistetavuse tagamiseks peab neil või nende vahetus läheduses olema piltmärk või kasutajale arusaadavas keeles tekst, mis selgitab masina tegevuse muutust juhtimisseadise mõjutamisel. Piltmärgist või tekstist peab näiteks olema aru saada, kas masin käivitub või seiskub, kas hakkab tööle aeglasemalt või kiiremini või kas mingi masina osa hakkab liikuma ülespoole või hoopis allapoole.
See teave peab olema mõistetav ka töötajale, kes kasutab masinat ajutiselt. Näiteks kui tavaliselt masinat kasutav töötaja on puhkusel või haige, aga ka töötajale, kes tuleb appi töövahendit kasutanud töötajaga toimunud õnnetuse korral. Seega on asjakohane, et tekstiga märgistamisel kasutatakse vähemalt eesti keelt. Alles võivad olla ka valmistaja paigaldatud võõrkeelsed tekstid ning vajadusel tuleb lisada tekstid keeles, millest saab aru masinal töötaja.
Enamikule masinatest on valmistaja paigaldanud piltmärke või tekstilisi hoiatusi, mida tuleb masina kasutajal järgida. Tavaliselt on need hoiatused kollase taustaga kleebistel. Ka need tekstid peavad olema kasutajale arusaadavas keeles.
Arusaadavalt ja üheseltmõistetavalt tähistatud juhtimisseadised võimaldavad masinal töötajal kasutada seadiseid kõhklemata ja vältida soovimatuid käske, mis tulenevad sellest, et operaatorid ajavad juhtimisseadised omavahel segamini.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare