Helerin Vรคronen / illustreeriv foto: Siim Solman.
Kohila alevi keskuses, raudteejaama lรคheduses endise Jaama kรถรถgi esimesel korrusel avas 24. aprillil uksed Kohila lihakarn, mille omanik on Kapa Siga Oร eesotsas Aivar Vaasiga.
Ruum on jagatud kaheks pooleks, eespool asub mรผรผgisaal ja tagapool kรถรถk, kus valmistatakse ette lihaletis mรผรผdav toodang.
Vaas sรตnas, et รผks pรตhjus, miks ta sellise poe tegi, on see, et nii suure rahvahulga kohta ei olnud Kohilas veel รผhtegi lihapoodi. Samas Mรคrjamaal, kus elanikke on vรคhem, oli neid lausa kolm. Vaas ise on eluaeg jahimees olnud ja seetรตttu lihaga palju tegelenud. Hobi korras hakkas ta valmistama vorste ja ลกaลกlรตkki ning รผhel hetkel leidis ta, et miks mitte รผhendada tรถรถ ja hobi.
รhe pรตhjuse tรตi Vaas veel vรคlja. Kord รผhe tuntud lihatootja vorsti praadides segas telefonikรตne sรถรถgitegemist ja vorstid praadisid kauem, kui oleks pidanud. Kui kรตne lรตppes, avanes Vaasile vaatepilt rasvas ujuvast รคrakuivanud vorstijupist. Temas tekitas nรถrdimust, miks ta peab sรถรถma vorsti, mis on tรคrklist ja jahu tรคis, selle asemel et sรผรผa vorsti, mis on korralikust lihast tehtud. Tema arvates peab vorsti sisse kรคima vaid liha ja maitseained, ei mingeid lisasid.
โSรผรผa tuleb ikka puhast liha,โ leiab Vaas. Mรผรผgis on vรคrske eestimaine sealiha ja see pรคrineb Kehtnast, Frank Kutter Oร-st. Kellegi teise valmistoodangut Vaas edasi mรผรผa ei plaani. Kรตik tooted, nรคiteks ลกaลกlรตkk, grillvorstid ja hakkliha, valmistab ta kohapeal ise. Jรคrgmisest nรคdalast รผritab Vaas ise tegema hakata ka sinki.
Praegu on pood kaks nรคdalat toiminud ja Vaas sรตnab, et ega paljud ei teagi veel, et selline pood avatud on. Poele on kรผll Facebooki leht tehtud, kuid vanem generatsioon sealtkaudu infot ei saa. Kuid kes poe avastanud, on ka tagasi tulnud. Eriti hรคsti lรคheb rahvale peale hakkliha, mis valmib poes kohapeal ja on vรคrske.
Varem on Kohilas lihapood olnud Toompea piirkonnas, kuid selle poe tegutsemisaeg jรครคb 1920-ndatesse.



