TarbijaTamilite maiustus susiyam

Tamilite maiustus susiyam

“Saame tuttavaks” kohtumisรตhtu รผks roogasid, mida meile pakuti, oli susiyam. Tegemist on Sri Lanka etnilise vรคhemusgrupi tamilite hulgas laialt levinud maiustusega, mida on kรตige parem sรผรผa masala tee kรตrvale. Pealt on susiyam krรตbeda koorikuga, seest aga pehme ja magus.

Kuigi ingliskeelsetes retseptides on รถeldud, et tegemist on lihtsa toiduga, รผtleks koostisosi uurides, et kรตiki neid leida ei olegi nii lihtne. Kohe alguses tekkis kรผsimus, misasi on chana dal? Tuleb vรคlja, et tegemist on kooritud ja poolitatud mustade kikerhernestega, mida Eestis saab nรคiteks Umami poest. Vรคlja nรคevad need nagu vรคikesed poolitatud kikerherned, nii et ehk ei ole patt neid kasutada. รœhest teise roa retseptist leidsin ka, et chana dal’i vรตib asendada mungubadega.

Vรคga levinud ei ole ka palmisuhkur (mille kohta retseptis on รถeldud, et seda tuleb tรผkeldada, meil leidub seda aga tavalise suhkru kujul) ja ega selitatud vรตid ehk gheedki nรผรผd igalt poolt leia. Retseptis oli kirjas riivitud kookos, kuid kuna vรคrsket kookost naljalt ei leia, siis ehk sobivad ka kookoshelbed. Taigna jaoks kasutatakse algses retseptis maida jahu, mida ehk meil sobib asendada nisujahuga. Olles saanud susiyamit maitsta, tasub koostisosade otsimine ja alternatiivide leidmine end รคra kรผll.

Reklaam:

Vaja lรคheb: 1 tassitรคis chana dal’i, 3/4 tassi palmisuhkurt, pool tassi kookoshelbeid, nรคputรคis jahvatatud kardemoni, 2 spl gheed. Taigna jaoks pool tassi jahu, 2 spl riisijahu, nรคpuotsaga soola, vett, praadimiseks รตli.

Tee nii: Leotage chana dalโ€™i kaks tundi vees ja pange siis pliidile keskmisel kuumusel keema. Kuni chana dal keeb, sulatage pannil ghee ja lisage riivitud kookos ja pruunistage seda mรตni sekund, kuni kookos muutub kuldseks. Pรคrast dal’i valmiskeetmist lisage sellele palmisuhkur ja keetke, kuni segu pakseneb. Lisage rรถstitud kookos ja kardemon ning keetke tรคieliku paksenemiseni. Sellest, et segu on valmis, saab aru, kui see on suuteline vormi hoidma. Kui olete vajaliku konsistentsi saavutanud, lรผlitage kuumus vรคlja ja laske segul jahtuda. Kui see on tรคielikult jahtunud, vormige kรคte vahel keskmise suurusega pallid. Retseptis antud kogustest peaks tulema 16-18 palli.

Segage kausis jahud ja sool ning lisage nii palju vett, et tekiks poolpaks taigen. Vรตtke pall, kastke see lusika abil taignasse ja veenduge, et kรตik kรผljed oleksid taignaga koos. Praadige palle รตliga tรคidetud potis, kuni selle kรผljed on krรตbedaks muutunud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kรตiki kommentaare