Arbuusihooaeg on tรคies hoos. Oleme harjunud tarbima maitsvat roosat osa ja koori รคra viskama. Sel aastal vรตiks olla sรครคstlikumad ja roheliselt osalt lรตigata รคra vaid vรคlise kรตva koore, sest รผlejรครคnust saab teha idamaist moosi. รhtedel andmetel on see pรคrit Balkanimaadest, teistel andmetel Iraagist, kus kasutatakse maitsestamiseks kardemoni ja moos tundub kuivem.
Balkanimaades vรตetakse seda nagu toonikumi, esimese asjana hommikul lusikatรคis klaasi veega vรตi kange mรตru kohvi kรตrvale. Kes sรถรถb hommikuks maitsestamata jogurtit, siis sinna sobivad need magusad marmelaadilaadsed tรผkid. Kes pole magusasรตber, aga tahaks kooreosa kasutada ja kodus on koer, vรตib seda anda (ilma koore kรตva osata!) oma neljajalgsele sรตbrale vรคrskelt vรตi sรผgavkรผlmutatult nii-รถelda jรครคtisena.
Pรตhjuseid arbuusikoore kasutamiseks toiduna on rohkem kui lihtsalt vรตimalus vรคhem jรครคtmeid tekitada. Arbuusikoor sisaldab C-vitamiini, magneesiumi, kiudaineid, kaaliumi, tsinki, aminohappeid (nรคiteks tsitrulliin, mis hoiab lihased terved) ja vitamiini B6.
Vaja lรคheb: arbuusikoori, nelki 2 tk, 4-5 riba sidrunikoort, 2-3 spl sidrunimahla, vanillsuhkrut, kaneeli, suhkrut. Vรตid maitsestamiseks kasutada ka nรคiteks muskaatpรคhklit, ingverit ja kardemoni. Kasuta oma lemmikmaitseaineid.Tee nii: Kaalu kooritud arbuusi koored, lรตika vรคiksemateks tรผkkideks. Suhkrut vรตta pool kaalutud arbuusikogusest. Pane kooretรผkid, suhkur, maitseained ja sidrunikoor potti. Keeda kokku umbes kaks tundi. Kui tรผkid muutuvad klaasjaks, eemalda potikaas, et รผleliigne vedelik saaks aurustuda. Lisa sidrunimahl, et suhkur ei kristalliseeruks. Keeda suuremal tulel, et vedelik aurustuks. Lรตpupoole sega rohkem. Moos on valmis, kui enamik vedelikust on aurustunud.




