Vabariigi aastapรคeval on ilmselt paljudel laual kiluvรตileivad ja kama ja must leib. Aga รผha enam saan enda puhul aru, et ma vist pole oma maitse-eelistuste poolest รตige eestlane, kuna ei armasta ma ei kama, verivorsti, hapukapsast, kalja, tanguputru ega sรผlti ja kiluvรตileib maitseb hรคsti vaid suure nรคljaga. Kuid samuti me rahvusroaks peetavat kartulit ma siiski tolereerin piisavalt palju, et seda vรคhemalt kord nรคdalas sรผรผa.
Kui keedukartul ja praekartul รคra tรผรผtavad, siis on รผks vรตimalus mรตni vormiroog. Ja kui parasjagu juhtub olema kรผlmkapis mรตni tuunikalakonserv, saab tulemuseks kergesti valmiva argipรคevaroa, mis maitseb piisavalt hรคsti, et olla ka osa nรคiteks pidupรคeva lรตunalauast.
Retsept pรคrineb lehelt eestikartul.ee ja kogused on mรตeldud 2-3 inimesele.
Vaja lรคheb: 450 g kartuleid, รตli, 1 porru, 1 konserv (185 g) purustatud tuunikalatรผkke vees, 2 sl majoneesi, 50 g riivjuustu, hakitud tilli, soola, musta pipart
Tee nii: Lรตika kartulid sektoriteks. Laota kartulid รผhe kihina kรผpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale veidi รตli ja maitsesta soolaga. Kรผpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, kuni kartulid on vรคrvi saanud ja just-just pehmed.
Sega kastmeks porru (hakitud valge osa), tuunikala, majonees ja riivjuust. Maitsesta segu soola ja pipraga. Vala kartulid ahjuplaadilt vรคiksemasse ahjuvormi. Laota peale tuunikalakaste ja tรตsta soovi korral รตrnalt segamini. Peale vรตib veel riivjuustu raputada. Tรตsta vorm ahju ja kรผpseta veel umbes 10 minutit. Raputa enne sรถรถmist peale vรคrsket hakitud tilli.




