9.4 C
Rapla
Kolmapäev, 23 okt. 2024
UudisedKabala kool otsib uut direktorit

Kabala kool otsib uut direktorit

Rapla vald otsib Kabala lasteaiale-põhikoolile uut direktorit, sest Margo Hussar annab 30. juunil ohjad üle.

Margo Hussar ei jätka direktori ametikohal elukoha vahetuse tõttu. „Täna ma käin ju tööle Türilt, mis on niigi kauge. Aga Tartumaa jääb veel kaugemaks,” selgitas ta. Otsus kohast loobuda ei tulnud kerge südamega. Koolidirektorina alustas Hussar tööd 2019. aasta sügisel ja ta ütles, et jääb seda aega ainult heade sõnadega meenutama.

Üheks oluliseks töövõiduks peab Hussar mitteeristava hindamise sisseviimist. Järgmisest õppeaastast saavad Kabala kooli 2.-8. klassi õpilased loovainetes (kehaline kasvatus, muusika, kunstiõpetus, tehnoloogiaõpetus, käsitöö ja kodundus, tööõpetus, 5. klassi arvutiõpetus ning III kooliastme loovtöö) numbrilise hinde asemel kas A (arvestatud) või MA (mittearvestatud). Süsteemi eesmärk on hinnata, kas õpitulemused on nõutaval tasemel saavutatud, eristamata nende konkreetset omandamise taset. Kool loodab, et sellega paraneb õpilaste õpimotivatsioon loovainetes ja koos liigutakse kaasaegsema hariduse andmise ja selle hindamise suunas. Hussar selgitas, et see oli arengukava üks olulisemaid punkte, mille täitmise üle on tal hea meel.

Teine töövõit on seotud töökorraldusega. Nimelt läksid lasteaia-põhikooli kaks rühma jaanuaris üle õpetaja ja assistendi süsteemile. Seni oli rühmas kahe õpetaja kohta üks õpetaja abi. „Varasemalt oli päeval tööl kaks inimest – õpetaja ja õpetaja abi. Nüüd on tööl kolm inimest – õpetaja, assistent ja õpetaja abi. Lapsed on rohkem hoitud ja valvatud,” selgitas Hussar.

„Me oleme suutnud alati ja korralikult kinni pidada oma eelarvest, mis on väikese õpilaste arvuga koolis suhteliselt raske,” rääkis Hussar. „Üks raskemaid asju on ikka ja alati otsustada, mida me sellel aastal remondime ja mille me edasi lükkame,” ütles Hussar, sest koolimaja on vana. Just see, et ta lahkub enne, kui koolimaja korda sai või valmib uus maja, on üks neist asjadest, mis tal ka kripeldama jääb.

„Ma andsin lubaduse, et minu viimane tööpäev on 30. juuni. Ma ei torma minema, vaid viin õppeaasta kenasti lõpule,” ütles Hussar. See jätab piisavalt aega uue direktori leidmiseks. „Ma olen kindel, et ega kool ilma peata jää. Iseasi, milline see pea tuleb,” ütles ta.

Üks esimesi tõsisemaid ülesandeid saab uuel direktoril olema kooli uue arengukava koostamine. „Tegemist võiks olla inimesega, kes on haridusvaldkonnaga seotud. Tal ei pea minu nägemust mööda olema eelnevat direktori kogemust,” ütles Hussar ja lisas, et uus direktor võiks vähemalt põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning koolieelse lasteasutuse seadusega varasemast kursis olla.

Hussar loodab, et uue direktori leidmine läheb sujuvalt. Ideaalis loodab Hussar uuele direktorile ka mõned head sõnad ja soovitused kaasa anda.

Kabala kool on Rapla valla üks väiksemaid. Märtsi seisuga õpib koolis 68 õpilast. Skeptikud kardavad, et kooli võib ähvardada sulgemine. Direktor nii pessimistlik ei ole ja oma möödunud sügisel tehtud ettekandes tõi ta välja, et lasteaia ja kooli peale oli tema tööl oldud aja jooksul tulnud juurde 21 last. Tööle asumise ajal olid lasteaiarühmad osaliselt täitunud. Praeguseks võib öelda, et lasteaias on järjekord ja küsitud on kohtade arvu suurendamist.

„Eelmisel kevadel lõpetas meil näiteks üheksa oma lasteaia last, kellest kuus jätkas koolis. Samas tuli neli last ka väljastpoolt esimesse klassi,” ütles Hussar. Põhjus, miks osa lasteaialapsi teistesse koolidesse läheb, on tema arvates rohkem seotud ühistranspordi ja vanemate liikumisega. Kabala lasteaia-põhikooli alla kuuluvad lasteaiarühmad asuvad kolmes kohas. Lisaks Kabalale on rühmad ka Lipal ja Purkus. Purku jällegi on oma asukoha poolest hästi Raplaga ühendatud ja võib arvata, et sellest tulenevalt läheb mõni laps näiteks Raplasse kooli. „Siin on natuke teised põhjused kui see, et ei usaldata haridusasutust,” leidis Hussar.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare