Mรคletan, et vanasti oli Napoleoni kook pidupรคevade, enamasti just minu sรผnnipรคevaaegne roog, mida kรตik kรผlalised vรคga ootasid. Veel aastaid hiljemgi meenutas รผks klassiรตde รตnne soovides just seda Napoleoni kooki. Aja jooksul on igasugu teisi hรคid kooke me pere pidulauale nii palju tulnud, et Napoleonit ei tehtud pรคris mitu aastat. Eks selle tegemine oli ka vaevarikkam, kuna lehttainas tuli ise teha ja iga pรตhi tuleb eraldi kรผpsetada. Imestangi, kuidas ema seda teha viitsis. Siis oli kรตik muu sรถรถgitegemine ju samuti tema รตlul. Nรผรผdsel ajal saab koogitegu natukene lihtsustada kรผlmutatud lehttainast kasutades.
Klassikalise Napoleoni koogi vahele moosi tegelikult ei panda, kuid meil on alati รผhe kihi vahele pandud pohlatoormoosi. Kook on hea ka tegemise pรคeval sรผรผes, kuid kui vรคhegi kannatlikkust on, vรตiks lasta sellel รผle รถรถ seista, siis lรคheb see veel paremaks.
Vaja lรคheb: 500 g lehttainast; vรตikreemi jaoks: 200 g vรตid, 100 g suhkrut; keedukreemi jaoks: 1,5 l piima, 6 muna, 100 g suhkrut, 10 spl jahu, 2 tl vanillsuhkrut; vahukoore jaoks: 400 ml vahukoort, 8 tl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut; soovi korral รผhe kihi vahele haput moosi (nt pohlamoos).
Tee nii: Jaga lehttainas seitsmeks vรตrdseks osaks. Rulli need lahti, suurus vastavalt oma soovile ja kรผpsetusplaadi suurusele. Torka tainalehtedesse kahvliga augud sisse ja kรผpseta 180-200-kraadises ahjus, kuni need on kuldpruunid. Plaatide รครคres olevad รผleliigsed osad murra รคra ja jรคta alles, neid lรคheb pรคrast vaja.
Koogi vahele kรคiv kreem koosneb kolmest osast. Vรตikreemi jaoks hรตรตru vรตi suhkruga vahule. Pane see ootele. Keedukreemi jaoks vahusta munad suhkru ja vanillsuhkruga, lisa juurde jahu ja 200 ml piima. Aja potis 1,3 l piima keema ja vispelda muna-jahu-piima-suhkrusegu selle sisse. Kuumuta segu kuni paksenemiseni (รคra keema lase) ja pane jahtuma. Vahukoore jaoks vahusta vahukoor suhkru ja vanillsuhkruga. Kui keedukreem on jahtunud, siis segada vรตikreem ja vahukoor sellega kokku.
Lao koogipรตhjad kreemiga vaheldumisi kandikule vรตi tordialusele. Kata kuus plaati kreemiga. รhe kihi vahele vรตid soovi korral panna mรตnd haput moosi. รks plaat pudista koos allesjรครคnud รครคrtega peeneks, jรคta umbes veerand sellest pรคris lรตpuks pealepuistamiseks ja sega รผlejรครคnud puru allesjรครคnud kreemiga. Kata selle seguga koogi servad. Puista koogi peale allesjรครคnud puru. Lase koogil mรตni aeg enne serveerimist seista. Kรตige parem on kook jรคrgmisel pรคeval.




Tundub, et on vรคga rammus kook. Proovin teha. Vรตikreemi jรคtan รคra. Varasemalt olen teinud keedukreemiga ja lisanud sidrunikoort ning veidi konjakit.