5.8 C
Rapla
Laupäev, 4 mai 2024
LisalehtKäsitöölane: Raplamaal on rahvarõiva nõuandekoda

Käsitöölane: Raplamaal on rahvarõiva nõuandekoda

Raplas avati kuu aega tagasi, kuigi mitte veel ametlikult ega pidulikult, järjekorranumbrilt üheksas rahvarõiva nõuandekoda Eestis.

MTÜ Rahvarõivas haldab kogu Eesti rahvarõiva nõukodasid. 25. aprillil oli nende traditsiooniline infopäev Raplas Loomeruumis (Tallinna mnt 5) ja seal anti üle tunnistus, mis tõendab, et rahvarõiva nõuandekoda tegutseb. Samal päeval sai tunnistuse kätte ka Võrumaa rahvarõiva nõuandekoda.

Raplamaa nõuandekoja eestvedamise taga on Raplamaa Perenaiste Selts Pauliine, kes juba mõni aeg otsis kohta, kuhu nõuandekoda tekitada. Sel aastal on Pauliinel käsil ka kolmas rahvariiete valmistamise kursus, mis seni on toimunud Kehtnas ja sügisel ka Juurus. Korraks jõuti end Rapla pastoraadihoones sisse seada, kuid vaatamata sellele, et ajalooline hoone oleks rahvarõivastega paremini kokku läinud, otsiti siiski midagi paremat.

Nõuandekoja eestvedaja Anne Ummalas meenutas, kuidas nad olid käinud rääkimas Loomeruumi ja kultuuriklubi Baas inimeste Maili Metssalu ja Ragne Veensaluga. Koos rahvarõivaste koolitaja Gerly Karuga rääkis Anne soovidest ruumide suhtes, kuid seda poleks vajagi olnud, kuna Ragne ja Maili olid juba nende tegemisi nähes otsustanud, et võtavad rahvarõiva nõuandekoja enda tiiva alla rentnikuks.

Ruumis on vaatamiseks ka mõned rahvariided (Rapla kihelkonna naise, Hageri kihelkonna neiu, Rapla kihelkonna mehe riided ja kaapotkleit), kirikindad, triibukangaste ja säärepaelte näidised ning kapis eksponeeritakse mõningaid ajaloolisi esemeid, mis pärinevad Anne enda kogudest. Lisaks on vaatamiseks ja müügiks mõned rahvarõivaraamatud ja Anne arvates võiks neil ühel hetkel olla arvestatav hulk erinevaid rahvarõivaraamatuid. Nõuandekoja toetuseks on müügil ka tore komplekt vardakoti õmblemiseks, kus sees valmislõigatud ruudud, voodrikangas ja õpetus.

Võrreldes pastoraadi hoonega on Loomeruumis ruumi vähem, kuid kursuste ajal saab kasutada ka kontoriruumi, kus on suur laud, mis sobib hästi näiteks pikk-kuubede lõikamiseks.

Praegu toimub nõuandekojas kaheaastane rahvarõivakursus, mille esimene aasta on kohe lõppemas. Kursusel on 13 naist, kes kord kuus kaheks päevaks kokku saavad. Viimane kohtumine oli 21.-22. mail, mil teemaks oli sukakudumine ja käiste õmblemine.

Varasematel kursustel on naisi õpetanud juhendajad väljastpoolt, aga nüüd on juhendajad Pauliinede enda seast. Anne sõnaski, et nad on kursuslastele öelnud, et nad küll ei ole esimesed, kuid samas nagu on ka.

Igal reedel käib koos pitsiklubi, kus Aili Kuldkepp õpetab niplispitsi tegema. Praegused pitsiklubis osalejad on sügiseks juba edasijõudnud, kuid Anne sõnas, et neil on sügisest plaan avada uus grupp, kuhu saaks tulla päris algajad.

Töösse lähevad ka kangasteljed, kus alustatakse triibuseeliku kangaste kudumist, lõim on olemas ja seelikulõngadki juba ootel. Järge ootavad suurrätid.

Nii rahvarõivakursusel käijatele kui ka üldse huvilistele oli mõeldud 14. mail toimunud pastlakoolitus, mida viis läbi Inna Raud. Kokku osales sellel kursusel koos Annega üheksa naist. Mõni sai pastlad koolituspäeval valmis, kuid oli ka neid, kellel viimistlus või paeltepunumine jäi koduseks tööks.

Raplamaa rahvarõiva nõuandekojast saab teavet kõikide meie maakonna kihelkondade rõivaste kohta. Seal on kutsetunnistusega rahvarõivaste valmistajad-nõustajad, kellel on olnud huvi uurida rahvarõivaid sügavuti ja rohkem, kui lihtsalt teistele õpetamiseks vaja on. Ajapikku on kogunenud arvestatav hulk materjale, mis on kihelkondade kaupa mappides ja ootavad huvilisi. Nõuandekoja töös löövad veel kaasa lisaks Anne Ummalasele ja Gerly Karule Tiina Toompuu, kes õpetab õmblemist, Anneli Ülemaante Vigala ja Märjamaa kihelkonna nõustajana ja Piret Kuutok Hageri kihelkonna nõustajana.

Sügisel on plaan jätkata rahvarõivakoolituse teise õppeaastaga, aga lisaks kutsub nõukoda huvilisi niplispitsi õppima. Plaanis on ka laiem käsitööring ellu kutsuda, kus soovijad kasvõi sokikanna kudumist meelde tuletaksid, samuti saaksid näiteks siidimaali ja muid toredaid tehnikaid koos teha. Kõige kiiremini saab Raplamaa rahvarõiva nõukojaga ühendust Raplamaa Perenaiste Seltsi Pauliine Facebooki lehe kaudu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare