21.7 C
Rapla
Esmaspäev, 4 juuli 2022
spot_imgspot_img

Kui vald ei paku tegevusi, siis mida teha lapsega vaheajal?

Õppeaasta jooksul on lastel mitu koolivaheaega. Kuidas veeta vaheaeg nii, et lapsel igav ei oleks ja ta pidevalt ninapidi arvutis ei oleks, on küsimus, millega lapsevanemad ja vanavanemad ikka kokku puutuvad.
Rapla vallas on korduvalt olnud kuulda, et vallajuhtide eesmärk on luua elanike jaoks hea elukeskkond, üks osa sellest võiks olla ka vabaaja veetmise võimaluste loomine muuhulgas lastele. Paraku on nii mõnigi vanaema kurtnud, et lastega ei ole koolivaheajal Raplas mitte midagi teha, sest huvitavaid tegevusi siin lastele lihtsalt ei pakuta.
Näiteks kui linnalaps tuleb maale vanaema juurde koolivaheaega veetma, ei pakuta selle nädala-kahe jooksul eriti just algklassilastele tihtipeale mingit kindlat tegevust ei teatrietenduste, kino (seda enam Raplas ei näidatagi, ehkki tühi kuulutuste tahvel seisab endiselt kultuurikeskuse seinal), ekskursioonide või muude ürituste kujul. Ka need kohalikud lapsed, kes kooliajal käivad erinevates huvi- või spordiringides, on vaheajal tegevuseta, sest siis ei ole ka ringitegevust.
Äsjalõppenud koolivaheajal ei olnud Raplas ühtegi lastele mõeldud etendust ega muud lõbustust aja sisustamiseks. Kinno võib sõita ka Märjamaale, aga kui isiklikku autot pole, siis ei jää muud üle kui sõita Tallinnasse.
Rapla kultuurikeskuse juhataja Age Rebel selgitas, et lastele suunatud sündmused toimuvad vastavalt koostööpartnerite pakkumisele. Näiteks pidi 15. oktoobril tulema kultuurikeskusesse tsirkus, aga kultuurikeskusest mitteolenevatel põhjustel etendus tühistati ning lükati edasi novembrisse. Samuti otsiti oktoobri lõpus suure perepäeva jaoks erinevaid kuupäevi, kuid Rebeli sõnul on kultuurimaja väga hõivatud ning seetõttu tuleb teha valikuid. „Kultuurikeskuse eesmärk on pakkuda erinevatele sihtrühmadele sündmusi neid hajutades erinevate nädalate peale, sest maja võimalused on ruumiressursi poolest piiratud,“ lisas ta.
Kohad, kus Rapla valla lapsed koolivaheajal aega sisustada saavad, on Rebeli sõnul ka õppeperioodil avatud valla noortekeskus, Kodilas ja Alus tegutsevad noortetoad ning päevakeskus Kuusikul. Kuid noortekeskus pole ju mõeldud esimese, teise ja kolmanda klassi õpilastele, vaid pigem ikka vanemale sihtrühmale.
Rapla valla kultuurinõunikult Rita-Triinu Peussalt ei õnnestunud paraku kommentaari saada.

Mariliis Vest / foto: Siim Solman

spot_img

9 KOMMENTAARID

9 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised