17.2 C
Rapla
Laupäev, 15 juuni 2024
RSFOTOD: Maavanem võõrustas külalisi Märjamaal

FOTOD: Maavanem võõrustas külalisi Märjamaal

Neid ridu kirjutades on silme ees pikk viimaste päevade sündmuste rivi, mida raamib sinimustvalge. Eesti sünnipäev. Meie kõigi tähtpäev.

Maavanem korraldas oma tänavuse vastuvõtu Märjamaa rahvamajas. Majaperenaised olid lava kaunistanud valge kanga ja valgete lilledega, millele suunati sinist valgust, lava tagumine kardin lisas musta ja olidki rahvusvärvid koos. Lava kohal hõljusid raagus okste vahel rahvuslinnud pääsukesed. Tulemus oli lihtne, selge ja arusaadav, nagu ütles kujundust kiites ROL-i juhatuse esimees Margus Jaanson.
Sünnist saati kannan ma endas isalt päritud maad, emalt päritud keelt. Nii tabavalt on Virve Osila luulesse pannud isamaa ja emakeele. Mis toimub isamaal, tõi maavanem Tõnis Blank oma kõnes ilusas eesti keeles välja. Ta märkis, et tänavu täitub veerand sajandit Eesti taasiseseisvumisest. 25-aastane on ka Rapla maakond ja Kaitseliit. Kõik need aastad on meid üle kallanud reformidega, sest oma riik on tulnud üles ehitada.
Puudutamata ei jäänud muutunud julgeolekuolukord. Suurendada tuleks sotsiaalset sidusust, et ei tekiks võõrandumist. Haldusreform on praegusel kujul juhtimisreform: toetatud sunniviisiline ühendamine esimeses etapis ja toetamata sunniviisiline ühendamine teises etapis. Tugev omavalitsuspoliitika ei asenda riiklikku regionaalpoliitikat. Pagulasteemaga seoses meenutas kõneleja, et Balkani kriisi ajal 90-ndatel pidanuks Rapla maakond vastu võtma 27 pagulast, toona ei tulnud siia ühtki inimest.

Reet Saar / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 26. veebruari Raplamaa Sõnumitest

FOTOD